Tvorba hráčského kádru volejbalistek VK Prostějov pro příští sezónu 2023/2024? To nebylo nic extrémně složitého. Generální manažer hanáckého klubu Miroslav Čada a spol. s tím sice logicky měli nemálo práce, ale většina stávajícího kolektivu dál pokračuje a doplnění soupisky na některých místech se tentokrát zdařilo velice rychle.

Základ prostějovského týmu v novém soutěžním ročníku budou tvořit plejerky, jež zůstávají. Jsou jimi nahrávačka Simona Bajusz, univerzálka Karin Šunderlíková, blokařky Veronika Trnková, Raquel Löff a Petra Kožoušková, smečařky Jéssica Silva, Pavla Meidlová, Michaela Smolková a Josefína Smolková.

 

„Jsme rádi za každou jmenovanou hráčku, se kterou budeme nadále spolupracovat. A speciálně si cením setrvání největších tahounek s vysokými volejbalovými kvalitami i s hodně zkušenostmi, přičemž o některé byl značný zájem odjinud. Například Jess mohla jít do Maďarska a různé možnosti měla vzhledem ke svému špičkovému renomé Verča,“ poukázal Miroslav Čada.

Silva však lanaření made by Hungary nevyslyšela, a stejně jako Trnková se rozhodla dát své schopnosti ještě minimálně na rok prostějovskému vékáčku. „Veronika se v uplynulé sezóně nedostala na svou dřívější top úroveň, protože byla po dlouhodobém zdravotním výpadku a pak ji navíc dost potrápila nepříjemná nemoc. Jakmile ovšem bude plně fit, může nám svými herními kvalitami ohromně pomoct,“ zdůraznil Čada.

Odchody z VK lze napočítat čtyři, neboť zde skončily nahrávačka Soňa Nováková, blokařka Kateřina Kvapilová, smečařka Yoana Nikolova i libero Adéla Stavinohová. Kromě toho je smečařka Klára Faltínová dlouhodobě na marodce. „Klárka je po plastice v oblasti kotníku, což byla velmi vážná operace. Pokud půjde její uzdravování dobře, mohla by se vrátit někdy začátkem příštího kalendářního roku,“ odtušil manažer.

Výraznou posilou na libero se stala slovenská reprezentantka z Nitry Michaela Pállová. Další pozice v kádru pak doplňují čtyři nejmladší talenty, dosud (nebo stále) juniorského věku. Konkrétně nahrávačka Bára Abendroth, blokařka Julie Bažó, smečařka či univerzálka Jana Dvořáková a libero Kateřina Brunclíková. „Bára s Julčou byly celý minulý ročník výraznými oporami našeho družstva juniorek, které zůstalo těsně za bronzem v extralize U20. Do tohoto mančaftu během sezóny naskočila na hostování i Jana, teď jsme s Libercem vyjednali obdobné působení Katky u nás. Vesměs jde o mládežnické reprezentantky České republiky, jimž hodláme dávat v rámci možností šanci naskakovat za naše ženské áčko,“ upřesnil Čada.

Celý kolektiv Prostějova bude mít přitom na povel nový hlavní kouč Michal Matušov s jinak nezměněným realizačním týmem. „Jsem přesvědčený, že máme pohromadě velice dobré družstvo s odpovídající silou, abychom znovu mohli bojovat o medailové umístění v UNIQA extralize a po letech se opět prosadili vysoko i v Českém poháru,“ uzavřel Miroslav Čada téma hráčská soupiska.