Byl to jeden z historických zápasů pro fotbalisty Čechovic, kteří se díky vítězství v krajském poháru mohli těšit na předkolo Mol Cupu, z něhož chtěli postoupit dál. V cestě jim stál divizní soupeř z Přerova, který měl motivaci navíc v podobě dalšího kola, kdy by ho v derby čekaly Kozlovice. Jenže svěřenci kouče Kucharčuka ukázali, že si doma věří. Dostali se do vedení dříve, než se stihli fanoušci usadit. Přežili následný tlak soupeře a po druhé brance už vývoj zápasu kontrolovali. Mohou se tak těšit v příštím týdnu na další kolo, kdy doma přivítají posledního vítěze Divize E z Kozlovic.

 

Stav před výkopem

Soutěžní premiéra v roli hlavního kouče čekala na Pavla Kucharčuka, který dříve dělal kouči Koláčkovi asistenta. V nové roli se chtěl uvést vítězně, ale musel řešit i určité absence v sestavě. Scházel tak například brankář Peka v důsledku zranění, ale i Hradečný, jenž odešel do Kostelce. Počítat nemohl ani s Novákem. Soutěžní debut v čechovickém dresu si naopak odbyl brankář Kvapil a mladíci Racl s Kalvodou.

Vývoj zápasu

Uběhlo snad jen dvacet sekund a domácí příznivci mohli slavit. Takový start si mohli domácí vůbec jen těžko představit. Po tomto prologu ale přišel na řadu očekávanější scénář a Přerov ukázal své kvality na míči a byl v neustálém tlaku. Dokázal si vytvořit i šance, ale ty buďto zahodil, nebo domácí fantasticky podržel brankář Kvapil. Čechovice tak svého soupeře potrestaly za špatnou koncovku po půlhodině, kdy se prosadil Šteigl. A v táboře domácích bylo ještě veseleji.

Do druhé půle se obraz hry nezměnil, ale šancí ubylo. Přerov už si jich nebyl schopen tolik vytvořit a více jich měli domácí, kteří využívali stále otevřenější obrany. Čtvrt hodiny před koncem přidal třetí pojistku Halouzka a už nebylo prakticky co řešit. Hosté tam ještě nějaký závar měli, ale očividně i kdyby dnes hráli do půlnoci, tak by se branky nedočkali.

Zásadní okamžiky

Úvodní výkop, rozehrávka, Šteiglův přechod do vápna, zablokovaná přihrávka pod sebe na nohu Muzikanta a ten míč uklidil placírkou přesně za háčky vzdálenější tyče – 1:0. Takových bylo prvních dvacet sekund utkání, které nakoply domácí, zatímco hosté zamrzli. Poté už ale ukázali kvalitu divizního soupeře i hosté. Vytvořili si převahu, ze které pramenily šance, ale bez kýženého efektu. Nejprve byl proti skvělý Kvapil, následně chyběly Přerovu centimetry, kdy míč skončil na břevně. Ve 22. minutě pak přišel zřejmě klíčový zákrok, kdy Kvapil vytáhl fantastickým zákrokem hlavičku po rohovém kopu. Z brejku mohl na druhé straně trestat Luža, ale jeho lob mířil mimo tři tyče.

Hosté následně dokázali z malého vápna překopnout i síť za brankou a snad pět vyložených šancí bez úspěchu se jim stalo osudným. Po půlhodině totiž míč dokázal vyvést Šteigl a za vápnem nad ničím nepřemýšlel a poslal jej prudkou přízemní ranou přesně za tyč – 2:0. To byla ještě studenější sprcha pro hosty než v úvodu. Do konce poločasu se pak dostali ještě k jedné šanci, ale ani ta nenašla cíl a domácí mohli odcházet spokojeně s tím, že lekce produktivity se jasně ukázala.

Do druhé půle sáhli oba trenéři ke změnám. Větší vliv na utkání ale neměli. Nadále byli dominantnější hráči hostů, ale tentokrát už byl jejich tlak daleko slabší a nebyli schopni si ani vytvářet šance, ze kterých mohli snížit. Naopak Čechovice zásluhou Šteigla a Petržely zkoušely prostupnost obrany a nebyly od toho daleko. Jednu z mála šancí zastavil vlastním tělem Zelina a o druhou se postaral bezchybný Kvapil.

V 77. minutě přišla nenápadná akce domácích, při níž dostal prostor na levé straně Halouzka a poslal do vápna centr. Ten však zapadal na přední tyč, kde jej chtěl dostat brankář Mikeš pryč, ale srazil si ho přesně pod víko – 3:0. V tu chvíli už tak o postupujícím bylo jasno. Přerov chtěl alespoň snížit a vstřelit branku, ale to se mu nepovedlo ani z dalších dvou příležitostí. A kdyby Šteigl trefil odkrytou branku z pětatřiceti metrů, mohlo být skóre ještě vyšší.

Osobnost utkání

V první řadě je třeba vyzdvihnout brankáře Kvapila, který v prvním soutěžním zápase za Čechovice předvedl více než solidní výkon a po zásluze přijímal gratulace. Kromě dalších zákroků vytáhl i dva tutové góly a párkrát mu pomohli i sami střelci.

Zajímavost duelu

Tradiční návštěvníci fotbalového areálu v Kozlovicích jistě zaznamenali jednu věc, která nebyl zcela obvyklá. Jednalo se o změnu na pozici hlasatele, kde se tentokrát fanoušci nedočkali tradičního pokřiku předsedy klubu „Čechovice, do toho“, ale práci za něj vzal sekretář klubu. Byla to jen týdenní změna, nebo končí jedna tradice?

Atmosféra střetnutí

Skvělá. Zaplněná tribunu do posledního místečka a přítomnost bezmála 450 fanoušků hovoří za vše. Čechovický areál táhne a tentokrát pomohl domácím hráčům k dobrému výkonu a postupu do dalšího kola pohárové soutěže.

 

POZÁPASOVÉ HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Pavel KUCHARČUK – TJ Sokol Čechovice

„Splnili jsme cíl, kterým postup byl, a za to musím kluky pochválit. V prvním poločase jsme byli produktivní, protože jsme měli dvě šance a dali z nich dvě branky. Povzbudila nás branka hned v úvodu. Soupeř hrál hodně dobře na míči. Byli to mladí kluci, kteří mají fotbal rádi. Ve druhém poločase bylo znát, že trošku taháme nohy, protože příprava nebyla ideální, ale paradoxně jsme soupeře nepustili do takových šancí. Po třetí brance už se spíše dohrávalo a řekl bych, že jsme to zvládli díky zkušenému výkonu.“

David CHUDA – 1.FC Viktorie Přerov

„Naprosto jsme vybouchli z výsledkového hlediska. Nechali jsme si dát branku hned po deseti sekundách, kdy jsme udělali obrovskou hrubku. Naprosto zbytečná branka. Potom jsme převzali otěže, ale z pěti tutových šancí jsme nebyli schopní dát branku a soupeř dal po pěkné akci druhou branku. Ve druhém poločase už byl náš tlak platonický, bez větších šancí a třetí branka jen podtrhla náš dnešní zmar. Soupeř vyhrál zaslouženě, protože my jsme utkání absolutně nezvládli.“

 

Mol Cup – 1. předkolo

TJ Sokol Čechovice – 1. FC Viktorie Přerov 3:0 (2:0)

Kvapil - Hanák, Studený, Zelina, Racl, Muzikant, Lakomý, Kalvoda, Luža, Halouzka, Šteigl

Branky: 1. Muzikant, 30. Šteigl, 77. Halouzka

Střely na branku: 4

Střely mimo branku: 6

Rohové kopy: 4

Žluté karty: 42. Kalvoda

Střídání: 46. Veselý za Hanáka, 46. Haluza za Muzikanta, 60. Kadlec za Kalvodu, 60. Petržela za Lužu, 82. Jurníček za Šteigla

Trenér: Pavel Kucharčuk