Tradiční cyklistický závod na trati mezi Velkou Bíteší a Brnem zahájil seriál domácí nejvyšší soutěže silničářů ŠKODA Cup 2024. Jedna skutečnost však při letošní premiéře rozhodně tradiční nebyla: téměř letní počasí. Tuto změnu uvítali všichni jezdci včetně těch z TUFO PARDUS Prostějov, kteří se na start postavili v kompletním složení.

Startovní výstřel 48. ročníku klasické akce zazněl přesně v poledne a závodníci se vydali na trať dlouhou 165 kilometrů, kde na ně čekaly tři vrchařské a čtyři rychlostní prémie. A právě hned první vrchařská v Brně Kohoutovicích na třicátém kilometru rozhodla o celém průběhu klání i jeho premiantech.

Před vrcholkem kopce se totiž oddělila čtveřice Pavel Šumpík (reprezentace juniorů ČR), Martin Voltr (Pierre Baguette cycling), Filip Řeha (ATT Investmens) a Franciszek Kocur (Prostějov). Kocur proťal linii vrchařské prémie v Kohoutovicích na druhém místě a byl tak součástí vedoucí skupiny.

Bohužel posléze velmi nešťastně vyhodnotil situaci a s předpokladem, že rovněž zbývající trojice nebude v ataku pokračovat, svěsil nohy a vrátil se do pelotonu. Zbylé trio však pokračovalo v úniku, peloton se jej snažil ještě chvíli dojet, ale tato snaha vyšla naprázdno. Uprchlíci velmi dobře spolupracovali, a tak pole zakonzervovalo své tempo a vedoucí trojka se pořád vzdalovala.

Náskok postupně narůstal až na více než pět minut a začínalo být více než pravděpodobné, že o pódiu v prvním dílu ČP je rozhodnuto. Tak se nakonec i stalo. V cíli měl vítězný Filip Řeha stále ještě komfortní náskok téměř devadesáti sekund, peloton tedy spurtoval až o čtvrtou pozici a ve finiši si z prostějovských borců počínal nejlépe devátou příčkou Matyáš Koblížek.

Sportovní ředitel TUFO PARDUS PV spokojeností nezářil. „Chyba Kocura byla opravdu nešťastná. Je to sice velice mladý závodník, ale stálo nás to hodně. Myslím, že si to dobře uvědomuje. Ve spurtu pelotonu, byť už se jelo jen o bramboru, jsem očekával taky lepší výsledek. Myslím si, že dostat dva naše lidi do top ten bylo opravdu reálné. Deváté místo Koblížka je sice solidní, ale chtělo by to z podobných situací vytěžit víc,“ zhodnotil Michal Mráček.