Další výhru, již čtvrtou v řadě, si v zimní přípravě připsalo fotbalové eskáčko. Poprvé se přitom představilo v utkání s týmem, s nímž se potkává rovněž v soutěžních zápasech. Soupeřem byl další účastník FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Třinec, který v posledních letech pravidelně bojuje na spodku tabulky. Prostějov tak byl mírným favoritem. A tuto svou roli potvrdil nejen vítězstvím, byť hubeným. Eskáčko nakonec zvítězilo poměrem 1:0.

Oba týmy před zápasem bojovaly s marodkou. Eskáčku chyběl Machynek, Píchal či Schaffartzik, nehrál ani nejzkušenější fotbalista Prostějova Aleš Schuster. Za Třinec naopak ze zdravotních důvodů nenastoupila také řada hráčů. „Z marodů, kteří během utkání postávali vedle třinecké lavičky, by se snadno dala vytvořit další fotbalová jedenáctka,“ glosoval web třineckého fotbalu neradostnou situaci. Navíc po dvaceti minutách hry odstoupil se zraněním Habusta. Do hry pak zasáhli i mladíci, na straně Prostějova byl druhým brankářem opět osmnáctiletý Mikeš, za Třinec nastoupili i šestnáctiletí Matěj a Martin Klockovi.

Utkání vyznívalo lépe pro Prostějov. Eskáčko bylo rychlejší, nebezpečnější, častěji na míči. A to proti soupeři, který byl v předešlých přípravných zápasech nadmíru úspěšný, Třinec vyhrál předešlých 10 zápasů. Tentokrát si ale Třinečtí vypracovali jen málo šanci. Obrana eskáčka dobře pracovala. Přesto se po pěkné akci Puchel dostal ke střele z úhlu a Foltyn nebezpečně hlavičkoval.

V útoku se nicméně Prostějov dočkal až skoro po hodině hry. Do té doby trápil Třinec zejména díky vystihování jeho rozehrávky.  V 52. minutě se po standardní situaci postaral o první – a jak se později ukázalo, taky jediný – gól sváteční střelec Daniel Bialek. Hasalík v bráně Třince pak musel opakovaně zasahovat proti Bartolomeovi, který při nepřítomnosti obou útočníků dostal znovu šanci právě v útoku. Nakonec ale musel stačit gól Bialka. Hasalík sice musel vytasit i další zákroky, nicméně už neinkasoval. Prostějov tak počtvrté v řadě vyhrál, z toho potřetí rozdílem gólu. (sob)

HLASY TRENÉRŮ:

Martin ZBONČÁK - FK Fotbal Třinec:

„Za měsíc hrajeme s Prostějovem znovu, a to už o body, proto jsme neodkryli všechny karty a některé hráče jsme mu neukázali. Naše marodka je navíc pro nás velký problém, do hry museli čtyři dosrostenci. Stejní hráči nastoupili i ve středu v Banské Bystrici. Mají toho plné zuby, takže teď dostanou dva dny volna. Prostějov měl více ze hry, ovlivnily to i naše absence. Nějaké šance jsme přežili, celkově jsme v kombinované sestavě nezklamali. Byl to pro nás super test.“

Michal ŠMARDA - asistent trenéra 1.SK Prostějov:

„Vyhráli jsme zaslouženě. Myslím, že jsme byli po celý zápas lepším týmem. Měly jsme taky více střel, akorát jsme dali jen jeden gól a další příležitosti neproměnili. Po zisku míče jsme měli dobrý přechod do útoku, ale srážela nás špatná finální fáze. Když už jsme se pak dostali do zakončení, netrefovali jsme bránu. Soupeř tam měl jednu nebezpečnou protiakci. Celkově jsme za vítězství rádi, stejně tak za nulu vzadu.“

 

6. PŘÍPRAVNÉ UTKÁNÍ – ZIMA 2022

FK Fotbal Třinec – 1.SK Prostějov 0:1 (0:0)

Branka: 52. Bialek. Držení míče: 45 %:55 %. Střely na branku: 1:5. Střely mimo: 7:8. Rohy: 3:7.

Sestava Třince: Hasalík – Szewieczek, Ba, Foltyn, Bolf – Khalifa, Habusta, Nešický, Kaniok – Puchel, Dedič. Střídali: Martin Klocek, Matěj Klocek, Zogata. Trenér: Martin Zbončák.

Sestava Prostějova: Nemrava – Urbanec, Bala, Bialek, Stříž, Hönig, Jiráček, Omale, Kušej, Koudelka, Bartolomeu. Střídali: Kopřiva, Kříž, Zapletal. Trenéři: Daniel Šmejkal a Michal Šmarda.