Navzdory další porážce bez jediného získaného setu se volejbalistky VK Prostějov opět přiblížily o notný kus svému cíli – postupu do extraligového play-off. Nebodovaly totiž ani ostatní celky ze spodních pater průběžného pořadí, tím pádem chybí k účasti ve vyřazovacích bojích tohoto ročníku nejvyšší české soutěže jen málo.

Co se týče sobotního duelu v Brně, Hanačky se držely dvě sady statečně. Zkušené kvalitě Šelem vyrovnaně konkurovaly hlavně ve vstupním dějství, kdy dlouho držely šancovní skóre (14:15, 17:17, 21:20) a teprve koncovka patřila domácím. Druhá část už probíhala více v režii Jihomoravanek, ačkoliv hostující tým dobře začal (3:5) a pak ještě zvládl dvakrát dotáhnout větší ztrátu (12:6 – 15:13, 23:16 – 23:19). Nicméně taktovku již pevněji držely favoritky, což pro třetí díl platilo naprosto bezezbytku. Resumé? Výsledek 25:22, 25:20 a 25:12.

„Odehráli jsme dobrý první set díky tomu, že se nám dařilo bez větších problémů držet na přihrávce a následně jsme se prosazovali útokem. Rozhodly až drobnosti v koncovce. Od druhého setu nás Šelmy už začaly víc přehrávat, nicméně v některých úsecích holky zvedly výkon nahoru, díky tomu jsme se dál drželi solidně. Až třetí sada pak byla jednoznačná, stále víc se projevoval rozdíl mezi oběma družstvy v útoku po obraně. Zvedli jsme poměrně dost balónů, ale nedokázali je vzápětí složit na zem. Zatímco Brňačky ano, byly volejbalově lepší,“ zhodnotil kouč vékáčka Lubomír Petráš.

Dokud se zápas vyvíjel ještě vcelku rovnocenným způsobem, pomáhal si často domácí soubor bleskovými ofenzivními výpady blokařek Ivony Markové i Anny Širůčkové. Ve druhé polovině střetnutí naopak úřadovaly zakončením čím dál víc univerzálka Helena Horká se smečařkou Klárou Faltínovou. „Šelmy jsou prostě silné, na každém postu mají hodně zkušené opory. Zmínit musím ještě Markétu Chlumskou na liberu a nahrávačku Pavlu Šmídovou, ta se po mateřské pauze rychle dostala do výborné formy,“ všiml si Petráš.

Většinově mladší prostějovská parta během aktuální sezóny za kvalitnějšími celky horní poloviny tabulky herně zaostává. Dokládá to fakt, že lépe umístěným protivníkům z první až šesté pozice sebrala ve dvanácti vzájemných utkáních jediný bodík. „Spoustu setů jsme dokázali odehrát vyrovnaně a ztratili je až v těsných koncovkách, ale právě tam se nejvíc projevuje skutečná úroveň výkonnosti. My teď sázíme převážně na mládí, tím pádem je potřeba určitá trpělivost skrze systematickou práci do dalších let,“ upozornil Petráš.

Momentálně jsou ženy VK – navzdory dosavadní slabší bilanci pouhých tří vítězství ze šestnácti mačů – blízko průniku do vyřazovací fáze alespoň ze sedmé příčky. Pomohlo jim, že bojovný Šternberk podlehl KP Brno 1:3, zůstal na šesti získaných bodech, a neboť mu zbývá jediný zápas v hale Sportcentra DDM, nemůže už desetibodové Prostějovanky ohrozit. Frýdek-Místek (7) nestačil Ostravě 0:3 a má extrémně těžký los, když končí proti vedoucímu Liberci a u druhého Olympu Praha. No a Přerov (9) příště nastoupí v Králově Poli. Pokud tedy Kopáčová a spol. porazí v sobotu šternberské Sokolky, mělo by potvrzení sedmého postu klapnout. „Je pravda, že nám ostatní výsledky nahrávají. Teď toho však musíme i my využít a sami si play-off vybojovat,“ zdůraznil Petráš.

K zajímavým přesunům došlo po dohrávaném 10. kole UNIQA extraligy 2020/21 ve vedoucím kvartetu. Severočeská Dukla (43) si hladkým smetením Přerova 3:0 pojistila nejvyšší pozici, odkud ji téměř jistě nikdo nesesadí. Na druhý flek se posunul Olymp působivým přemožením čerstvých obhájkyň pohárové trofeje z Olomouce 3:1, zatímco výběr UP klesl až na čtvrtou pozici za třetí Šelmy. Vrátit se před ně zkusí v nadcházející vzájemné bitvě na Hané. Ostrava zůstane po základní části takřka stoprocentně pátá a KP Brno šesté.