V Černé Hoře absolvovaly volejbalistky Slovenska první ze dvou kvalifikačních turnajů o Mistrovství Evropy žen ve volejbalu 2021. Byla u toho i hráčka VK Prostějov Karolína Fričová, která svým – byť menším – dílem přispěla k výraznému přiblížení výběru SR na dosah postupu na zářijový šampionát.

Slovenské reprezentantky v Podgorici vyhrály všechny tři duely. Nejprve zdolaly Finsko 3:1 (24, -22, 14, 19), následně smetly Kosovo 3:0 (15, 17, 16) a poté si poradily i s domácím celkem 3:0 (22, 17, 23). Díky tomu se suverénně usadily v čele průběžného pořadí skupiny D a ze druhého turnaje v Nitře jim s velkou pravděpodobností stačilo jediné další vítězství k potvrzení průniku na ME.

Jednadvacetiletá smečařka vékáčka začala pokaždé na lavičce. Proti Finkám střídala pouze na chvíli bez bodového zisku, do střetnutí s Černohorkami nezasáhla vůbec. Ale proti Kosovu naskočila ještě v průběhu úvodního setu, na palubovce vydržela až do konce a sedmkrát skórovala.

„Chtěla bych poděkovat trenérovi, že jsem dostala tolik prostoru, že nás dnes na hřiště poslal víc mladých hráček a mohly jsme si v kvalifikaci zahrát. Důležité bylo, že jsme soupeřkám nedovolily se rozjet, pohlídaly jsme si servis, dokázaly je zatlačit a poradily si s jejich netradičním způsobem útoku. Byly výškově menší, ale dobré obranářky, hrály dost technicky. Ubránily jsme je a samy byly důsledné v útoku,“ hodnotila triumf nad Kosovem Kája Fričová.

Radost neskrýval po celém klání na Balkáně ani italský kouč Slovenek. „Jsem velmi spokojený, protože jsme získali tři vítězství a maximální počet devíti bodů, což je důležité pro splnění našeho postupového cíle. Máme tak výbornou výchozí pozici, ale já chci, abychom vyhráli všech šest utkání a skupinu ovládli s osmnácti získanými body. Důležitá je totiž nejen účast na letošní Evropě, ale také posun ve světovém žebříčku a tím postup na mistrovství světa 2022,“ konstatoval Marco Fenoglio.

 

Kvalifikace volejbalového ME žen 2021 – průběžné pořadí skupiny D:

1. Slovensko 9 bodů (skóre 9:1), 2. Finsko 5 (7:5), 3. Černá Hora 4 (5:6), 4. Kosovo 0 (0:9)