Bez ohledu na předchozí dlouhatánskou pauzu i složitou finanční situaci s výrazným snížením platů hokejisté LHK Jestřábi Prostějov momentálně šlapou. Po koronavirovém restartu Chance ligy mužů ČR 2020/21 nejprve dokázali vytěžit šest bodů z prvních tří duelů a naposledy vyhráli těžké středeční utkání v Praze nad Slavií. Díky tomu se stále drží uprostřed tabulky na postupových místech do předkola play-off.

V pražském Edenu čekal Hanáky kvalitní protivník, vždyť sešívaní mají v kádru ostřílené mazáky (Jaroslav Bednář, Jiří Doležal, Petr Vampola, Jan Novák, Petr Kafka, Marek Tomica) i velmi nadějné mladíky (Tomáš Šmerha, David Šteiner, Filip Kuťák, Michael Gaspar, Roman Málek mladší).

Zpočátku měli také navrch, v úvodu druhé třetiny vedli už 2:0. Borci elhákáčka však stejně jako týden předtím ve Frýdku-Místku dokázali nepříznivý vývoj otočit. Ještě před polovinou střetnutí snížil David Bartoš, zanedlouho vyrovnal jeho parťák z útočné řady Petr Mrázek. A v 52. minutě rozhodl o nesmírně cenném tříbodovém importu obránce René Piegl trefou na konečných 2:3! „Byl to dobrý zápas. Lidem, kteří se dívali na videostream, se určitě musel líbit. Rozhodlo to, jak jsme za dvougólové ztráty začali soupeře aktivněji napadat a jít mu do těla. Domácí pak měli problémy s rozehrávkou, střelbou i dorážkami, my jsme získávali herně navrch. A nakonec celé utkání obrátili,“ radoval se kouč ptačích dravců Jiří Šejba.

Venkovní triumf ho náležitě těšil, na druhou stranu ale nepropadal žádné euforii. „Podle mého názoru jsme vyhráli, protože náš mančaft za vítězstvím víc šel. A v závěru jsme navíc měli i trochu štěstí. Oba týmy předvedly dobrou hru, ovšem uspět mohl pouze jeden, jak už to v hokeji bývá,“ pousmál se Šejba.

Speciální ocenění vyřkl na adresu gólmana Ondřeje Bláhy. „Musím pochválit našeho brankáře, protože domácí měli tři tutové šance, které skvěle chytil,“ neváhal hlavní trenér vyzdvihnout klíčové zákroky zkušeného strážce prostějovské svatyně.

Po vyrovnání Slávistů krátce před koncem mu prý nezatrnulo. „Hned bylo vidět, že v závaru kolem naší brány jeden ze soupeřových hráčů kopl puk za čáru nohou. Všimli si toho všichni včetně rozhodčích, tudíž se ani nemuselo nic moc řešit. Situace byla jasná,“ popsal Šejba pravdivě s podstatným dovětkem: „Pochvalu zaslouží celý tým, kluci zahráli především od druhé třetiny výborně.“

Následně se jestřábí letka chystala vyzvat v sobotním zápasovém taháku ambiciózní Porubu. Nicméně ta šla již začátkem minulého týdne do karantény, neboť se v jejím hráčském kádru objevil ve větší míře koronavirus. Prvoligový duel patnáctého kola byl proto odložen, zatím na neurčito.

Kolektiv LHK zvolil místo toho náhradní přípravný program. „Snažili jsme se kvalitně potrénovat a na víkend dostali chlapci volno, aby si trochu odpočinuli. Samozřejmě bychom radši hráli, zvlášť když jsme rozjetí třemi vítězstvími za sebou. Ale nedá se nic dělat, na časté odklady utkání jsme tuhle sezónu už zvyklí,“ konstatoval Šejba smířeně.

Pozitivem Chance ligy je každopádně to, že se díky kvantu dohrávek podařilo až na výjimky víceméně srovnat počet absolvovaných duelů jednotlivými mužstvy. Hanácká parta jich má aktuálně za sebou čtrnáct, což je přesný průměr. A se ziskem dvaadvaceti bodů figuruje na desáté příčce průběžného pořadí, pouhé tři bodíky za třetí pozicí! „Po restartu jsme si pomohli solidními výkony i dobrými výsledky, ale hlavně se teď nesmíme uspokojit ani polevit,“ zdůraznil Jiří Šejba.