Pověstné ticho po pěšině zatím stále panuje v otázce případného restartu nižších a mládežnických soutěží v házené ČR 2020/21, jež byly kvůli hygienickým opatřením proti koronaviru přerušeny již v první polovině října loňského roku. Od té doby stojí – a ještě minimálně několik týdnů stát budou.

 

„Žádné nové informace ohledně možného pokračování sezóny nám z Českého svazu házené dosud nepřišly. Vedení mělo poslední dobou spoustu jiných starostí s mužským reprezentačním týmem, který právě kvůli covidu nakonec neabsolvoval mistrovství světa v Egyptě. A řekl bych, že se i pořád vyčkává na další vývoj zdravotní situace v zemi,“ odtušil hlavní trenér druholigových házenkářů TJ Sokol II Prostějov Tomáš Černíček.

Pracovní verze dokončení aktuálního ročníku všech soutěží dospělých i mládeže kromě dříve obnovených extralig mužů a žen původně počítala se třemi různými variantami. Ta první plánující opětovné zahájení v půlce ledna s následným dohráním kompletní porce utkání už logicky padla vzhledem k pokračujícímu lockdownu. A zbývají tak dvě verze. Buď dojet polovinu zápasového rozpisu s následnou krátkou nadstavbou, nebo bez ní.

„Co jsme se tak neoficiálně bavili s trenérskými kolegy z regionu, za velký úspěch v současné situaci a při výhledu do nejbližší budoucnosti bychom považovali i dohrání aspoň půlky soutěží. Pokud by nám tohle bylo umožněno, určitě budeme rádi. Ale zároveň je s přibývajícím časem pořád pravděpodobnější, že již druhá sezóna za sebou zůstane bohužel nedokončena,“ připustil Černíček.

Ve stupni 5 koronavirové škály PES samozřejmě platí rovněž zákaz společného trénování, tudíž nadále stojí příprava veškerých neprofesionálních sportovních kolektivů. Z házenkářských subjektů v našem regionu se téhle stopce vymykají pouze mladí hráči TJ Sokol Centrum Haná – potažmo Házenkářské akademie Olomouckého kraje – kteří využívají výjimky od hlavní hygieničky ČR, Ministerstva zdravotnictví a Národní sportovní agentury pro studenty specializovaných sportovních tříd. V tomto konkrétním případě jde o frekventanty prostějovského Gymnázia Jiřího Wolkera.