Podzimní stříbro Claudie Tóthové z evropského šampionátu má jarního medailového sourozence. Na juniorském mistrovství světa 2021 v Polsku totiž boxerka Veronika Gajdová vybojovala pod vedením reprezentačního trenéra ČR z Prostějova Martina Klíče nesmírně cenný bronz ve váhové kategorii do 60 kilogramů!

O osmifinálové výhře talentované rohovnice nad Badmaarag Ganzorig z Mongolska 3:2 na body jsme informovali už v minulém vydání Večerníku. „Šlo o klíčové vítězství nad velmi kvalitní soupeřkou, jež Verče otevíralo cestu k cennému kovu. Věděli jsme, že ve čtvrtfinále ji čeká papírově schůdnější protivnice. A pokud znovu předvede, na co má, projde do semifinále,“ řekl nám kouč Martin Klíč už po návratu z Kielců domů.

Čtvrtfinálový duel zvládla jeho svěřenkyně výtečně, Cristinu Chiper z Moldavska zválcovala suverénně 5:0 na body. „Na jednom z nedávných přípravných turnajů v Černé Hoře Verča právě s touto Moldavankou neprávem prohrála sporným výrokem rozhodčích. Tím větší měla motivaci ukázat, že je prostě lepší a že si zaslouží být na světové bedně. Podala skvělý výkon, Chiper úplně přejela,“ chválil Klíč.

Gajdová následně nebyla daleko ani od senzační finálové účasti, když ve strhujícím semifinále statečně vzdorovala pozdější mistryni z Indie. Elitní sokyně se zajímavě krátkým jménem Vinka sice zvítězila 4:1 na body, ale rozjetá Češka ji donutila k maximální dřině. „Verča měla formu, odvedla další super výkon a tím přispěla k dost vyrovnané bitvě. Indka byla objektivně o kousek lepší, nicméně Veronika zasloužila i navzdory vyřazení absolutorium,“ zdůraznil Klíč.

Bronzová placka je pro mladou bojovnici krásnou odměnou. „Ohromný úspěch! Před necelým půl rokem Clauda a teď Verča. Dosáhnout na dvě medaile z vrcholných šampionátů během poměrně krátké doby je pro český dívčí box věc dosud nevídaná. Máme samozřejmě velikou radost hlavně z toho, že systematická práce na určité úrovni k něčemu vede, což se naplno ukázalo. Veronika je při své váze hodně vysoká, díky tomu má výhodu dlouhých rukou, navíc disponuje nesporným talentem a je i pracovitá. Proto mohla s pouhými sedmnácti oficiálními zápasy na svém kontě dojít až takhle vysoko. A stejně jako další naše holky má navíc před sebou slibnou budoucnost, třeba i směrem k příští olympiádě 2024,“ nadhodil Martin Klíč.

Pro vypadnutí zmíněné Claudie Tóthové (do 54 kilogramů) hned na startu polského MS juniorek měl pochopení. „Clauda se nějakou dobu před turnajem potýkala s nepříjemným zraněním ruky, které ji omezovalo v závěrečné přípravě i během šampionátu. Věřím, že za normálních okolností by Noppaket Srisawas z Thajska v osmifinále porazila, takhle místo vítězství prohrála po vyrovnaném průběhu těsně 2:3 na body. Utěšoval jsem ji pak tím, že ve čtvrtfinále by stejně narazila na špičkovou Moldavanku, jež celý svět dominantně ovládla. A tím pádem by asi stejně vypadla. Příště bude třeba mít zase větší štěstí,“ dodal prostějovský trenér s úsměvem.

Jaký bude další reprezentační program mládežnických boxerek i boxerů ČR včetně těch z oddílu BC DTJ Prostějov, o tom se dočtete v příštím vydání Večerníku.