Už téměř měsíc měla probíhat beachvolejbalová Národní tour 2021, tedy tradiční seriál turnajů v plážovém volejbalu po celé ČR. Jenže zatím pořád neběží, neboť za dosud panujících hygienických opatření proti šíření koronaviru nechtějí organizátoři jednotlivé akce pořádat. „Ministerstvo zdravotnictví ČR stanovilo ekonomicky nereálné podmínky pro konání turnajů.

Všichni účastníci – to znamená pořadatelé, hráči i rozhodčí – musí mít negativní výsledky PCR testů na covid a do areálů nesmí žádní diváci. Finanční náročnost testů je dosti značná a pro některé promotéry je i druhá podmínka limitující, jelikož provozují různá občerstvení a restaurace v areálech či disponují větším počtem kurtů, než by pro turnaj využili. Nechci hodnotit stanovené podmínky, jen mě zarážejí. Zvláště v této době, kdy se skoro celý národ minimálně jednou týdně testuje antigenně. Požádal jsem proto předsedu ČVS Marka Pakostu, aby se pokusil podmínku PCR testu změnit na test antigenní, který mají občané ČR zatím zdarma,“ uvedl vedoucí Národní tour Jan Meruna.

Snad nyní, kdy dochází k výraznějšímu rozvolňování hygienických nařízení a oficiální sportovní soutěže jsou povolovány, bude moci i tuzemský beachvolejbal zahájit svou letošní činnost. Tentokrát jsou úvodní klání v upraveném termínovém klání naplánována na nejbližší víkend 29. a 30. května na pražský Hamr (Český pohár juniorek), do Opavy (Český pohár mužů) i do Litoměřic (Český pohár žen).