941 tisíc. Tolik nakažených bylo ke čtvrtku 26. listopadu v zemi našich severních sousedů. Čísla se rychle blíží k milionu. Oficiální statistiky mrtvých s onemocněním covid-19 hovoří o 16 tisících obětech. Smrt je v nemocnicích všudypřítomná a snad i nevyhnutelná.

Proč ale někteří lékaři hovoří o daleko větším počtu mrtvých? Jeden z nich uvedl, že v Polsku s koronavirem zemřelo již téměř 40 tisíc obyvatel. Kde je tedy pravda? Připadá mi to, jako bychom se pomalu vraceli do dob komunismu, ač v obou zemích vládnou demokratické režimy. Nevím, jestli se polská vláda chce vyhnout kritice za téměř 50 tisíc mrtvých, nebo je počet 16 tisíc reálný.

Ze zkušeností víme, že i Poláci si rádi věci přibarvují. Lze ovšem přibarvit tak tragickou situaci, kterou jejich zdravotnictví prostě nezvládá? Podle mě polské zdravotnictví nutně potřebuje pomoc. Bezesporu je tam mnoho kvalitních doktorů a zkušeného personálu, ale čísla stoupají a koronakrize se v Polsku potáhne nejspíš ještě hodně dlouho.

Už vláda České republiky prohlásila, že Polákům ráda pomůže a vyšle do této země minimálně nějaké lékaře. Kdo však pomůže nám? Několik lékařů ze Spojených států, kteří ani nemají právo sáhnout na české pacienty s covidem? Mezinárodní spolupráce na takovéto úrovni rozhodně nefunguje a země si tak zatím vypomáhají samy, i když některé z nich to absolutně nezvládají.