Fotbalisté 1.SK Prostějov mají za sebou po víkendu soutěžní ročník 2021/2022. Bohužel na něj nebudou vzpomínat v dobrém. Tým skončil hluboko za očekáváním jak po herní, tak zejména po výsledkové stránce. O postavení v tabulce nemluvě.

Eskáčku se ročník vyloženě nepovedl. Už v podzimní části to nebylo místy dobré. Tým vstoupil do sezóny porážkami a vyvrcholení problémů přišlo ve venkovním zápase proti Vyškovu (0:4). Přišel řez, který krátkodobě možná pomohl. Dlouhodobě se ale tým začal potýkat s nedostatkem hráčů. Při velké marodce a úzkém kádru by se nepochybně hráči jako Sus, Bala či Sečkář hodili. Jenže ti tu najednou nebyli... Klubu se naopak povedl příchod dua Schaffartzik–Urbanec. Oba se zařadili k pilířům hry. Tyto dva příchody jsou ale jen malými světlými momenty. Jinak se eskáčko ročníkem protrápilo. Je tedy čas nejen na bilancování, ale snad i na přehodnocení některých věcí. Klub určitě musí zapracovat na šířce kádru, intenzivně se dívat po okolních (nejen) třetiligových klubech a dávat znovu více šancí mladým a s nimi pracovat. Vytvořit útok, posílit kraje? Další úkoly. Stejně tak řešit slabé divácké návštěvnosti.

Eskáčko má za sebou velice těžkou sezónu. Těžší, než když za dob Jana Poláka hrálo pod své možnosti, těžší, než když se společnost topila v koronavirové krizi. Nyní nastal čas se zastavit a zvážit, co dál. První krok již přišel, trenérská dvojice Šmejkal – Šmarda předčasně opouští své pozice a na lavičku se vrací starý-známý, a hlavně osvědčený Pavel Šustr.