Ženu středního věku vracející se z práce začátkem ledna přepadl a oloupil sedmatřicetiletý delikvent.

V minulých dnech byl vypátrán a zadržen policisty. A protože jde o nenapravitelného nebezpečného recidivistu, soud ho poslal pod zámek do vazby.

Ve vazbě bude čekat na rozhodnutí soudu 37letý muž z Prostějova, který byl koncem ledna policisty zdejšího územního odboru obviněn ze zločinu loupež a přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Politováníhodná událost se stala počátkem prvního měsíce letošního roku. Žena se vracela domů a šla po chodníku v ulici Vladimíra Ambrože v Prostějově. Znenadání k ní zezadu přiběhl neznámý muž a strčil do ní tak silně, že ztratila rovnováhu, načež upadla na chodník. Poté se k dámě muž sehnul a z ramene jí strhl batoh. Pak se dal na útěk...

Zločinec měl vše dokonale připraveno. Ženu si vyhlédl už na nádraží, kam přijela vlakem a jako stín ji celou dobu sledoval. Poté, co ji v příhodný okamžik přepadl a oloupil, sedl na opodál připravené jízdní kolo a ujel.

„V ukradeném batohu, který později na bezpečném místě prohledal, našel mobil, kosmetiku, krabičky cigaret, další osobní věci a taky peněženku s finanční hotovostí dva tisíce tři sta korun, platebními kartami a jinými drobnostmi,“ prozradila Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje a dodala: „Ponechal si všechny papírové bankovky i cigarety. Zbytek věcí zůstalo uvnitř batohu a pohodil ho tak, že byl o den později nalezen nedaleko základní školy v blízkosti Husova náměstí. Muž, který ho našel, jej předal strážníkům městské policie.“

Mravenčí práce policisty brzy přivedla na stopu pravděpodobného pachatele, který za sebou zanechal celou řádu stop. Na konci ledna byl výše uvedený muž, jenž má za sebou mnohaletý pobyt ve vězení, zadržen za násilnou trestnou činnost. „Na základě důkazních materiálů byl podezřelý zadržen bez nutnosti použití donucovacích prostředků a skončil na služebně, kde bylo zahájeno jeho trestní stíhání. Zatčení se obešlo bez použití donucovacích prostředků,“ sdělila policejní mluvčí.

Notorický delikvent se k loupeži bez sebemenších vytáček přiznal. Policistům dopodrobna popsal, jak si ženu na nádraží vytipoval a jak ji potom sledoval a oloupil. „V minulých dnech byl obviněn ze zločinu loupež a přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ sdělila Zajícová. „Vzhledem k závažnosti skutku a s ohledem na další okolnosti byl z naší strany vydán podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby, který státní zástupce akceptoval a na základě rozhodnutí soudce skončil recidivista ve vazební věznici v Olomouci, kde si počká na verdikt soudu. Za násilný trestný čin mu hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi,“ doplnila tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.