První letošní výstava je nyní k vidění v Dobromilicích, kde se v regionálním muzeu mohou návštěvníci vrátit do dob minulých a zavzpomínat na to, jaké to tenkrát bylo a co právě bylo v módě. Výstava vznikla ve spolupráci s Muzeem hraček v Hulíně a celá rozsáhlá sbírka je zapůjčena od paní Andrey Miklasové.

Nejedná se však pouze o hračky, ale návštěvníci tu najdou například i módní kousky z dob minulých. „Není to výstava jen o hračkách, ty zde hrají pouze doplňkovou úlohu, ale je to výstava o módě doby minulé. Ovšem každý, kdo se na výstavu přijede podívat, zjistí, že hračky v ní hrají důležitou roli. Z toho důvodu bych řekla, že je ideální pro rodiče s dětmi, kdy rodiče zavzpomínají na své mládí a ukážou dětem, s čím si hrávali oni,“ prozradila k výstavě ředitelka regionálního muzea v Dobromilicích Denisa Zatloukalová.

Na výstavě tak najdete zastoupení 50. až 80. let minulého století. Avšak nejstarší část výstavy představuje dobu z přelomu 19. a 20. století po první republiku a nejstarším kouskem je kočárek s loukoťovými koly z roku 1890 a originál svatebních šatů z roku 1910.

„Určitě bych všechny ráda pozvala, aby se přijeli podívat na sbírku hraček od Libuše Niklové, královny českých gumových hraček, jejíž jméno je nesmazatelně spjato s Fatrou Napajedla (výrobce plastových hraček). Libuše Niklová vytvořila v 50. a 60. letech legendární gumové hračky, nejznámější jsou její zvířátka s varhánkovým tělem nebo oblíbené nafukovací hračky jako buvol, žirafa, slon. Toto všechno můžete vidět i u nás na výstavě. Tak se přijeďte podívat, určitě je toho hodně k vidění,“ láká návštěvníky ředitelka.

Výstavu je možné zhlédnout každé úterý, čtvrtek a neděli v otevírací době. Exponáty budou k vidění až do 20. února.