Paliativní péče. Téma často nepříjemné a v české společnosti možná ještě místy tabu. Jenže také téma, které se může týkat nečekaně kohokoliv z nás. Přiblížit právě paliativní péči a důstojnost lidského života i jeho konce se pokusí snímek Jednotka intenzivního života. Dokumentární film představí také kino Metro 70 v Prostějově.

 

„Lékaři Ondřej a Kateřina se při své práci často dotýkají nedotknutelného. Průkopníci české nemocniční paliativní péče otevírají v celovečerním dokumentu témata, která z našich životů v podstatě zmizela. V prostředí robotické medicíny a zbožštělých bílých plášťů, orientujících se na nemoc jako takovou, se do středu jejich pozornosti vrací člověk,“ uvádí ke snímku distributoři. A zároveň spolu s tvůrci filmu připomínají nepříjemný fakt, že v nemocnicích končí život něco mezi 60 a 70 procenty obyvatel České republiky.

Návštěvníci prostějovského kina ale nedostanou jen možnost zhlédnout film, ale také příležitost setkat se s odborníky a téma paliativní péče s nimi diskutovat. „Film Jednotka intenzivního života režisérky Adély Komrzý doprovodí besedou přední odborník na paliativní péči docent Miroslav Kala. Přijdou i další lékaři, dnes jsem mluvila s ředitelem nemocnice panem Ševčíkem, mají o akci velký zájem,“ uvádí ředitelka kina Barbora Kucsa Prágerová. Kromě dokumentu, který už byl nominován na Českého lva, tak kino zve i na další akci. „Můžeme říct, že diváci, kteří na film přijdou, budou mít naprosto jedinečnou příležitost potkat se s lidmi z praxe, kteří situace zažívají dnes a denně, často ve velmi vyhrocených podmínkách. Navíc je to teď během koronaviru o to smutnější. Spousty lidí se ale uvedené téma týká. A myslíme si, že je to ideální příležitost své zážitky nebo obavy sdílet s profesionály pro klid duše a pochopení,“ vyjádřila se ředitelka prostějovského kina. Dokument Jednotka intenzivního života bude v kině ke zhlédnutí ve středu 2. února od 20 hodin.