Před Městskou knihovnou Prostějov nyní najdete dvě nové biblioskříňky.

Chtěli byste využívat služeb knihovny, ale nevyhovuje Vám její otevírací doba? Nestíháte vyzvedávat rezervace nebo vracet knihy v termínu? Před knihovnou nyní najdete dvě nové biblioskříňky, které to usnadní. 

"Získali jsme je díky finanční podpoře Ministerstva kultury v rámci projektu Veřejné informační služby knihoven (VISK). Jde o takzvaný návratový a výdejní box na knihy. Tyto boxy umožní registrovaným čtenářům vracet a půjčovat si knihy i mimo otevírací dobu knihovny," uvedl ředitel knihovny Aleš Procházka a pokračuje:

"Vrátit přečtené knihy teď můžete i v době, kdy je knihovna zavřená - a to do návratového boxu. Proces samoobslužného vracení knih je snadný a rychlý - knihy se po jedné vkládají hřbetem napřed do označeného otvoru a pak automaticky putují do bezpečného vnitřního úložiště. Do návratového boxu lze vrátit pouze knihy z dospělého oddělení knihovny. Časopisy, CD, DVD nebo hry je nadále nutné vracet jen u pultu, protože by se při vhazování do boxu mohly poškodit. Do boxu nevracejte ani vyřazené knihy, které nám chcete darovat. Ty nám prosím přineste v provozní době do knihovny."

Knihy vrácené do boxu budou z čtenářského konta odečteny následující pracovní den dopoledne. Zbylé výpůjčky budou automaticky prodlouženy. Již vzniklé poplatky z prodlení a upomínky zůstanou beze změny a lidé je uhradí při nejbližší osobní návštěvě knihovny. Stav vrácení výpůjček a případné sankční poplatky je možné zkontrolovat po přihlášení do čtenářského konta na www.knihovnapv.cz.

Ani vyzvedávání rezervací a objednaných knih mimo otevírací dobu knihovny teď nebude problém. 

"Pomocí výdejního boxu si objednávky můžete vyzvednout v čase, který vám vyhovuje. Po přihlášení do svého čtenářského konta si přes službu "odlož knihu" vyberete publikace, o které máte zájem. Telefonicky (582 329 660) nebo emailem (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.) nám oznámíte, že chcete objednané knihy vyzvednout přes výdejní box a pak už jen vyčkáte na sms nebo email s přístupovým kódem a informací, ve které skříňce na vás objednávka čeká. Knihy budou připraveny co nejdříve, nejpozději však do 48 hod. od odeslání požadavku," informuje ředitel Procházka.

Všechny potřebné informace k oběma boxům najdete na webu www.knihovnapv.cz. Věříme, že novou službu ocení čtenáři zejména ve svátečních dnech, v průběhu upravené prázdninové otevírací doby a také dojíždějící či pracující na směny. Knihovna je nyní přístupná 24 hodin denně 7 dní v týdnu!