Skutečně podivuhodnou historii má obraz Magické oko, jenž nedávno získal jeden z Prostějovanů. Namalován byl v pražské restauraci, na jeho vzniku se podílelo hned pět autorů. A dva z nich mají k našemu regionu velmi blízký vztah.

 

Magické oko vzniklo v restauraci U Zlaté hrušky nacházející se v samém centru Prahy v bezprostřední blízkosti divadla Ungelt. Mezi pětici jeho tvůrců patřil také výjimečný umělec Josef Liesler, který byl v úzkém kontaktu s prostějovským Klubem přátel výtvarného umění. Tento spolek pořádal výstavy zejména v KK Duha a řadu let mu předsedal neúnavný organizátor Josef Dolívka.

To však není jediná „prostějovská“ stopa na obraze. Dalším autorem je totiž Reon Argondian, jehož tajuplné obrazy byly k vidění na zámcích v Konici a zejména v Plumlově. „Tento obraz mě vrací do dob, kdy se po revoluci začínalo svobodně podnikat. Tehdy bylo možno vidět nadšence, mezi něž patřil provozovatel restaurace U Zlaté hrušky. Právě on stál za nápadem vytvořit společný obraz. Došlo k tomu po předvánočním pojídání šneků s přáteli, jež sezval. Plátno i barvy měl připravené, námět byl dílem momentálního nápadu,“ zavzpomínala další z autorek Michaela Roubíčková.

Zbývajícími dvěma autory díla byli Jaroslav Milovanský či ceněný sochař Josef Nálepa, jemuž stál modelem i slavný Salvador Dalí. Obraz byl vydražen koncem letošního října v aukci. Vyvolávací cena byla tisíc korun, prodán byl za 23 tisíc korun.