Vystoupí jeden z nejvýznamnějších slovenských houslistů Juraj Čižmarovič, lidé si budou moci vychutnat i nejpopulárnější národní zpěvohru Prodaná nevěsta.

Jeden z nejvýznamnějších slovenských houslistů Juraj Čižmarovič zahraje v doprovodu komorního orchestru Moravské filharmonie Olomouc skladby domácích i zahraničních autorů, mezi které patří například Chryzantémy Giacoma Pucciniho či Verano Porteño Astora Piazzolly. Koncert se uskuteční v úterý 15. března 2022.

Nejpopulárnější národní zpěvohru Prodaná nevěsta přivítáme ve čtvrtek 31. března 2022. Komickou operu napsanou na libreto Karla Sabiny uvádí Slezské divadlo Opava v původní verzi, která měla premiéru 30. října 1866 a byla napsána spíše jako singspiel. Smetana se po obvinění z wagneriánství v Braniborech v Čechách rozhodl napsat „lehkou operu“ a své dílo několikrát přepracoval. Děj opery snad není potřeba připomínat. Všichni dobře známe vesnického dohazovače Kecala, koktavého a nedospělého Vaška, citovou a energickou Mařenku a chytrého Jeníka. Opera z reálného vesnického prostředí s bohatou melodikou a instrumentací překonala italské buffy i německé komické opery. Smetana obdařil brilantní melodikou jednotlivé postavy i situace. Prodaná nevěsta se stále těší neutuchajícímu diváckému zájmu a rozhodně patří k dílům, které by každý měl jednou za život vidět.