Chtěli byste využívat služeb knihovny, ale nevyhovuje vám její otevírací doba? Nestíháte vyzvedávat rezervace nebo vracet knihy v termínu? Před knihovnou nyní najdete dvě nové biblioskříňky, které to usnadní.

 

„Získali jsme je díky finanční podpoře Ministerstva kultury v rámci projektu Veřejné informační služby knihoven. Jde o takzvaný návratový a výdejní box na knihy. Tyto boxy umožní registrovaným čtenářům vracet a půjčovat si knihy i mimo otevírací dobu knihovny,“ uvedl ředitel Městské knihovny Prostějov Aleš Procházka. „Vrátit přečtené knihy teď můžete i v době, kdy je knihovna zavřená, a to do návratového boxu. Proces samoobslužného vracení knih je snadný a rychlý, knihy se po jedné vkládají hřbetem napřed do označeného otvoru a pak automaticky putují do bezpečného vnitřního úložiště. Do návratového boxu lze vrátit pouze knihy z dospělého oddělení knihovny. Časopisy, CD, DVD nebo hry je nadále nutné vracet jen u pultu, protože by se při vhazování do boxu mohly poškodit. Do boxu nevracejte ani vyřazené knihy, které nám chcete darovat. Ty nám prosím přineste v provozní době do knihovny,“ apeluje na veřejnost Aleš Procházka.

Knihy vrácené do boxu budou z čtenářského konta odečteny následující pracovní den dopoledne. Zbylé výpůjčky budou automaticky prodlouženy. Již vzniklé poplatky z prodlení a upomínky zůstanou beze změny a lidé je uhradí při nejbližší osobní návštěvě knihovny. Stav vrácení výpůjček a případné sankční poplatky je možné zkontrolovat po přihlášení do čtenářského konta na www.knihovnapv.cz.

Ani vyzvedávání rezervací a objednaných knih mimo otevírací dobu knihovny teď nebude problém.

„Pomocí výdejního boxu si objednávky mohou čtenáři vyzvednout v čase, který jim vyhovuje. Po přihlášení do svého čtenářského konta si přes službu „odlož knihu“ vyberou publikace, o které mají zájem. Telefonicky (582 329 660) nebo e-mailem (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.) nám pak čtenáři oznámí, že chtějí objednané knihy vyzvednout přes výdejní box. Pak už jen vyčkají na SMS nebo e-mail s přístupovým kódem a informací, ve které skříňce na ně objednávka čeká. Knihy budou připraveny co nejdříve, nejpozději však do 48 hodin od odeslání požadavku,“ informuje dále ředitel Procházka.