Nádherná hudba zejména z období baroka zcela zaplnila prostor hlavního prostějovského kostela. Právě sem uplynulou sobotu 3. prosince zavítal houslista Jaroslav Svěcený, jehož pozvala senátorka Jitka Chalánková. Díky tomuto spojení měli lidé odcházející z koncertu domů hned dva dobré důvody k radosti: jednak si odnášeli zážitek ze skutečně výjimečné události, navíc je mohl hřát dobrý pocit z toho, že dvě stě korun, které dali jako vstupné, poputují na konto olomoucké Charity.

Takový nával prostějovský kostel asi nezažije ani o půlnoční. Ještě před třemi roky bojoval po vážné operaci Jaroslav Svěcený o holý život, zároveň prožíval zásadní krizi kvůli rozpadu rodiny. Nyní však před prostějovským publikem zahrál snad s ještě větším elánem, než tomu bývalo v minulosti. 

. Během vánočního Galakoncertu baroka houslovému virtuosovi očividně dobře dělal nejen zcela zaplněný prostějovský kostel, ale i to, že může hrát na tři výjimečné dobové nástroje, k nimž přistupoval s nepřehlédnutelným obdivem. „Snem každého houslisty je mít kvalitní francouzský smyčec a staré italské housle. Mně se to v pokročilém věku podařilo. Tento starodávný italský skvost byl speciálně pro tuto příležitost zapůjčen z Anglie. Sám se moc těším, až si na tyto housle zahraji, něco takového se opravdu nepoštěstí každý den,“ netajil své nadšení Jaroslav Svěcený, jenž posluchače v pauzách mezi jednotlivým skladbami zasvěcoval do tajů italských houslových mistrů včetně slavného Stradivariho. „Tento muž se dožil 93 let a je zajímavé, že ty nejlepší housle začal stavět až v poslední třetině svého života. Využil k tomu převratnou technologii. Od té doby už nikdo nic lepšího nevymyslel,“ zdůraznil Svěcený, jehož na cembalo doprovázela Jitka Navrátilová. 

Na programu koncertu byly zejména skladby barokních skladatelů, jakými byli Georg Fridrich Händel, Antonio Vivaldi či Giuseppe Tartini. Jednoznačným vrcholem celého koncertu však byla Chrámová fantasie, kterou složil sám Jaroslav Svěcený. Jednalo se o velmi působivou skladbu, navíc její autor při interpretaci velmi nápaditě využil proměnlivé chrámové akustiky, když přecházel z jedné části kostela do druhé. Při hře bylo patrné, že se jedná o muziku, která proudí z celého srdce tohoto houslového bouřliváka. Jaroslav Svěcený pak v závěru koncertu přidal další ze svých nápaditých skladeb, kterou pojmenoval Strings for New York.

Vánoční charitativní koncert byl skutečnou perlou letošního prostějovského adventu. „Bylo opravdu úžasné sledovat, kolik energie Jaroslav Svěcený do své hry dává, kromě nezpochybnitelného mistrovství a úžasné přesnosti to od něj vyžadovalo i úctyhodný fyzický výkon,“ zhodnotil vystoupení dvaašedesátiletého muzikanta jeden z posluchačů.