Krásnou vánoční atmosféru navodila výstava v prostorách obecního úřadu vesničky na okraji Prostějovska. Hrdibořice se před svátky tradičně stávají místem s velkou koncentrací vánočních dekorací, ale zejména betlémů. Letošek není výjimkou. „Máme to udělané tak, aby se pobavili dospělí i děti. Máme asi dvě stě obyvatel, a ne moc dětí, tak aby si každý přišel na své. Vystavujeme betlém na rumpál. Každý si může potočit a pohrát. Jinak moc nechceme, aby se na vystavené věci sahalo,“ uvedla se smíchem Františka Novosadová, organizátorka výstavy.

 

Bylo se přitom na co dívat. Kromě perníkových chaloupek a rozmanitých staveb, které mohli také lidé ocenit „tajným“ hlasováním na lístečku, se nachází na výstavě desítky betlémů všeho druhu. Některé jsou české, další ale pochází ze Zakarpatské Ukrajiny, Německa, a dokonce Peru. Rozmanité jsou i materiály a velikosti. Od obřích sádrových či dřevěných betlémů až po maličké betlémky, některé dokonce v lahvi. Část vystavených exponátů má i více než sto let. „Je tady plno zajímavějších věcí a kuriozit. Třeba betlémy z Holandska nebo Podkarpatské Rusi,“ konstatuje Františka Novosadová. Jednou ze zajímavostí je třeba hornický, další zase africký betlém.

Na výstavě si navíc lidé mohou něco i zakoupit a ozdobit si baňku. Vše pak prostupuje příjemná sváteční atmosféra. „Oslovujeme rodiny a přátele, abychom si Vánoce užili a měli společné zážitky. Díky čemuž zvolníme a uděláme si radost,“ usmívá se Františka Novosadová. Výstava o víkendu nakonec nekončí, v odpoledních hodinách je možné ji zhlédnout také 26. prosince nebo po telefonické objednávce na čísle 702 315 617.