Tři špičková a hvězdně obsazená představení. To je festival Aplaus, na jehož už 14. pokračování se mohou těšit návštěvníci prostějovského divadla. „Do Prostějova se už moc těším!“ vzkázal prostřednictvím SMS zprávy zaslané během čtvrteční tiskové konference herec Miroslav Donutil, který se představí v hlavní roli jedné z nejslavnějších her divadelní historie Smrt obchodního cestujícího. Kromě něj a jeho syna Martina k nám dorazí například Jiří Langmajer, Pavel Liška, Zuzana Kronerová a řada dalších skvělých herců. Představitelé Městského divadla v Prostějově a marketingové společnosti TK PLUS představili letošní ročník na čtvrteční tiskové konferenci.

 

Aplaus zahájí v pátek 8. října Divadlo Ungelt představením Housle, které nabídne strhující příběh plný napětí a zvratů o dvou bratrech a jejich rodinném příteli pohybujících se na okraji společnosti i hraně zákona. „V tomto případě společně s Jiřím Langmajerem vystoupí i můj oblíbený herec Pavel Liška, který mě vždy dokáže spolehlivě pobavit,“ svěřil se na tiskové konferenci Petr Chytil z pořádající agentury TK PLUS.

Druhým titulem bude v pondělí 11. října nejslavnější drama Arthura Millera Smrt obchodního cestujícího s Miroslavem Donutilem. Hlavní postava si na sklonku svého života uvědomí nepříjemnou skutečnost, že pro všechny lidi kolem sebe má větší cenu mrtvá než živá. „Na toto představení se obzvláště těším, neboť v něm uvidíme Miroslava Donutila v trochu jiné poloze, než na jakou jsme díky jeho jinak skvělým komediálním výstupům zvyklí třeba z televize. A věřím, že i v tomto případě dokáže, že patří k nejlepším herců u nás,“ prozradila ředitelka prostějovského divadla Jana Maršálková.

Festivalový trojlístek zakončí v pátek 15. října inscenace Sluha dvou pánů Moravského divadla Olomouc. Hra plná změn, nedorozumění a vtipných situačních kotrmelců baví publikum už několik století. „Viděl jsem kdysi legendární představení s Miroslavem Donutilem v Národním divadle, a tak jsem moc zvědavý na to, jak se s tímto kusem popasovalo Moravské divadlo Olomouc, které nám zpříjemnilo jeden z letošních letních podvečerů v Kolářových sadech se svým muzikálem Noc na Karlštejně,“ vypíchl z programu prostějovský primátor František Jura.  

I letos se tak představí na prknech prostějovského divadla výrazné divadelní osobnosti. „Zvát ty nejlepší herce je velká radost, jsem rád, že mezi nimi mám i své osobní přátele. Divadelní přehlídka Aplaus zůstává mojí srdeční záležitostí,“ nechal se slyšet šéf pořádající společnosti TK PLUS Miroslav Černošek.

Hlavním partnerem festivalu je i letos společnost Micos Telcom působící v Prostějově již 31 let. „Vzdělaní lidé se zájmem o kulturu jsou předpokladem nejen dobré společnosti, ale i základem úspěšné firmy,“ vysvětlil důvody podpory generální ředitel hlavního sponzora Svatoslav Novák.

Za vizuální podobou plakátů i vstupenek i letos stojí malíř Boris Jirků, Doplňující texty jsou z antikvy Vojtěcha Preissiga, kterou vytvořil ve dvou řezech a digitalizoval ji koncem devadesátých let František Štorm. Podpory se díky festivalu dočká i studentské Divadlo Point při Gymnáziu Jiřího Wolkera, které v nově zrekonstruovaných prostorách na Husově náměstí stačilo v minulých letech nabídnout dvě premiéry Když se zhasne a Miluji svůj mobil. Obě mají výbornou diváckou odezvu.  „Jsem rád, že Point i nadále prokazuje, že podpora tohoto souboru je skvělou volbou,“ prohlásil Miroslav Černošek. „V posledním ročníku divadelní přehlídky zazářil Král klaunů Bolek Polívka. Těší mne, že i v letošním roce přivítáme jedny z nejvýraznějších a nejoblíbenějších českých herců současnosti s nepřehlédnutelným komediálním talentem a mé osobní přátele Jiřího Langmajera a Miroslava Donutila, či Pavla Lišku,“ libuje si Černošek. Aplaus 2019 si návštěvníci budou moci připomenout fotografiemi Boba Pacholíka v promenoáru divadla.  

 

 

38 aplaus2