Do OC Zlatá brána budete moci vyrazit na netradiční vánoční výstavu, která využívá nalezené materiály a dává jim nový život. Vernisáž výstavy Ghost in our Closet se uskuteční ve čtvrtek 17. prosince od 18.00 hodin.

 

Ghost in our Closet je společný projekt studentky umělecké školy ve švýcarském Bernu Karolíny Jansové a návrhářky filmových kostýmů Natálie Košťálové. „Karolína a Natálie se seznámily na DAMU, kde spolu začaly spolupracovat. Setkaly se v rámci několika divadelních a filmových projektů a později si vytvořily vlastní dlouhodobý projekt s názvem Hadra, který zkoumá kostým, masku a jejich propojení s prostorem. Pracují s jednoduchou podobou ducha, kterou zasazují do odlišných míst a situací a tím vyjadřují různá témata. V minulosti vytvořily například ducha masopustu, ducha recyklace nebo svatebního ducha,“ představil práci obou umělkyň kurátor výstavy Mira Macík z pořádající Galerie současného umění Prostějov. 

V rámci výstavy Ghost in our Closet v nákupním centru Zlatá brána tvoří umělkyně instalaci duchů, kteří reagují na období Vánoc. Prostřednictvím instalace se tak vypořádávají s tradičním shonem a s některými z nastavených zvyků, které tyto svátky obnáší. Výstavní prostor má pak posloužit jako možnost pozastavení se a oddychu.