„Těšíme se, jak sviňa!“ vzkazují všem svým fanouškům členové kapely Létající rabín, kteří už 20 let lákají na okouzlující melodie židovské východní Evropy, jedinečné písně v jazyce jidiš i jejich soudobá přebásnění. Přijít na narozeninový koncert do prostějovského městského divadla můžete tento pátek 17. prosince od 19:00 hodin. Skupina při této příležitosti pozve na pódium i hosty.

Členové kapely Létající rabín už společně hrají 20 let. Poprvé se tři jeho členové setkali při přípravě hry R. Nashe Obchodník s deštěm, kde si v režii Aleše Procházky zahráli Miroslav Ondra, Vojta Peštuka a Vojta Pospíšil. Milníkem pro vznik Létajícího rabína se však stal druhý ročník hudebně-divadelního tábora Arnolda Prokopa a Aleše Procházky v Městečku Trnávce v létě 2001. Tam vznikl muzikál, v němž zahrál Vojtěch Peštuka tak sugestivně, že se Vojta Pospíšil sedící tehdy v publiku rozhodl, že s ním musí založit kapelu.

Létající rabín má na svém kontě stovky koncertů po celé České republice i řadu koncertů v Evropě, USA, a dokonce i Africe. V Prostějově „rabíni“ pravidelně vystupovali před Vánoci, letos se na tuto tradici rozhodli navázat. „Kromě hraní nás nejvíce fascinuje objevování a studium starých materiálů. Vzrušuje nás, když můžeme dávat dohromady něco, čím lidé kdysi žili, ale co už téměř nenávratně upadlo v zapomnění,“ vysvětlil již před časem klarinetista a manažer kapely Vojtěch Pospíšil.