Je to letos už počtvrté, co se vedení města rozhodlo investovat do umění. Prostějovští radní na svém posledním jednání v roce 2021 odsouhlasili nákup dalších uměleckých děl v hodnotě 35 500 korun. Zakoupené obrazy Karla Tomana tak obohatí městskou galerii.

„Jedná se o čtyři akvarely Karla Tomana. Dva obrazy jsou s tematikou Prostějova a dva s motivem Němčic nad Hanou. Věříme, že takto uchovaná umělecká díla budou ozdobou naší městské sbírky, která jistě v budoucnosti bude potěchou pro příští generace,“ doufá neuvolněná náměstkyně primátora Milada Sokolová, která má kulturní oblast ve své pracovní náplni.

Od soboty 18. prosince až do konce ledna 2022 jsou díla vystavena v Městské galerii na zámku na Pernštýnském náměstí v Prostějově. 

Malíř a grafik Karel Toman byl s Prostějovem spjat od dětství. Vychodil zde měšťanku a absolvoval Státní odbornou tkalcovskou školu. V Prostějově také získal první malířské zasvěcení od profesora Eduarda Christiána. „Oblíbeny jsou jeho kresby, akvarely, pastely, tempery a oleje s krajinnými motivy z Prostějovska, Valašska a Slovenska. Oblíbil si také Hostýnské vrchy a Dřevohostice. Třicet let žil v našem městě, takže v jeho tvorbě najdeme i prostějovské náměty. Například pohled na kostel svatého Jana Nepomuckého, akvarel ze židovského města, lept Prostějovská ulička. Zajímavé jsou jeho perokresby Čechůvek, kapličky sv. Otýlie a zvoničky na návsi,“ doplnila Sokolová.