Toto byly neskutečně dojemné chvíle. Letošního nadmíru vydařeného Silvestrovského běhu v Kolářových sadech se zúčastnili nejen skvělí sportovci, kteří překonávali traťové rekordy, ale i ti, kteří na podobné výkony minimálně prozatím pomýšlet nemohou. Na start úvodního závodu se postavily i ty nejmenší děti, některé z nich se dokonce ještě teprve vezly v kočárcích. Kolečko u hvězdárny s nimi na svém vozíku zvládla i Zdeňka Kotyzová, jež den předtím oslavila své 30. narozeniny. Zdeňce a její mamince, která o ni po vážné autonehodě už devět let obětavě pečuje, můžete přispět na webových stránkách www.znesnaze21.cz ve sbírce nazvané Vánoční přání pro Zdeničku. I tyto peníze mohou pomoci trochu zaplašit letité Stíny minulosti.

 

 Byla to zdravá a atraktivní mladá žena. Do jejího života však zásadním způsobem zasáhla vážná autonehoda. Tehdy jednadvacetiletá Zdeňka Kotyzová na náledí havarovala na neudržované silnici ve směru z Olšan do Držovic. Následně byla s velmi vážnými zraněními převezena do nemocnice, kde bojovala o život. Při autonehodě u ní došlo k těžkému poranění mozku. Téměř tři měsíce prožila v kómatu a probudila se jako miminko. Stalo se z ní velké malé dítě a téměř vše se musela učit od začátku. Do celodenní a velmi náročné péče si ji vzala její maminka. Nikoho nepoznávala, nemluvila. Věděla jsem, že ji tak nenechám a že pro ni udělám vše, co je jen možné. Jsem se Zdeničkou sama od jejích tří let,“ svěřila se Zdeňka Kotyzová, která začala shánět peníze, kde se jen dalo. Díky velké dávce víry i příspěvkům od řady spřízněných duší se oběma již společně podařilo ujít obrovský kus cesty.

Den po kulatinách v parku

Jen díky tomu mohla Zdeňka v sobotu 30. prosince s plnou parádou oslavit své 30. narozeniny! A už o den později se dokonce postavila na start úvodního závodu v rámci Silvestrovského běhu v Kolářových sadech. „Bylo to pro ni parádní, byla moc ráda, že může být na čerstvém vzduchu a mezi lidmi. Po dlouhé době jsme se opět potkaly s paní Sokolovou, jež nám vždy hodně pomáhala,“ konstatovala Zdeňka Kotyzová starší.

Její dcera zvládla 500 metrů dlouhý okruh kolem prostějovské hvězdárny na svém elektrickém invalidním vozíku. „Ten je pro ni perfektní. Rovněž jsem moc vděčná za auto, které nyní máme k dispozici a díky němuž můžeme být častěji venku. Dcera je navíc už řadu měsíců stabilizovaná a mám naději, že když s ní budu i nadále pracovat a trénovat, tak už se snad její zdravotní stav jen tak rapidně nezhorší, jak se tomu stalo před více než rokem. Tehdy po epileptickém záchvatu opět skončila v umělém spánku,“ shrnula Zdeňka Kotyzová, podle níž je její dcera velice hodná a nenáročná. „Ze všeho nejvíce by si přála pokračovat v léčbě, ta je však náročná jak fyzicky, tak bohužel i finančně. A z toho, co pobíráme, bohužel uhradíme jen základní potřeby a bydlení. Nezbývá nám již na finančně nákladnou léčbu obsahující rehabilitace, fyzioterapie, masáže a léky,“ posteskla si Zdeňka Kotyzová.

I proto Nadační fond pomoci vypsal na svých webových stránkách www.znesnaze21.cz finanční sbírku Vánoční přání pro Zdeničku. Peníze z ní poputují právě na pokračování v léčbě. Finance se již pomalu, ale jistě scházejí. „Věřím, že každá korunka pomůže. Zdeničku jsem měla ráda od chvíle, kdy jsme se poznaly. Úžasná holka,“ vzkázala oběma velkým bojovnicím Terezka.