Pěkná, ale taky velice rozmanitá jak tématicky, tak i místy, kterými provádí. Stezka začíná v centru Čehovic, tedy přímo před místním kostelem. S ním krátce seznamuje, stejně tak s farou a celkově s obcí Čehovice. Zajímavostí však je, že informační tabule specializovaná přímo na historii je až ta poslední pátá nacházející se dobře kilometr od obce.

Poté už trasa směruje ven z vesnice, do polí. Lidé se ale nemusí bát, že budou znečištěni chůzí po polňačkách nebo že by je čekala nezáživná krajina. Ne, po cestě jsou slušné výhledy do okolí, stejně tak i potok a několik památných stromů. Navíc se pohybujete po asfaltové pěšině. Po cestě je také další tabule, tentokrát věnovaná prvorepublikovému generálovi Karlu Husárkovi. Ten je ostatně čehovickým rodákem.

Nejzajímavější místo týkající se přírody lze pak najít u další zastávky. Tu představují dva velké rybníky, které slouží jak rybářům, tak plavcům. Během léta, při troše štěstí, je rovněž otevřené občerstvení. A pokud ho budete mít ještě více, třeba spatříte nějakého toho obojživelníka. Pokud ostatně na stezku vyrazíte v podvečer, vězte, že vás čeká žabí koncert.

Závěrečná část naučné stezky vás přivede poli téměř beze stínu (pozor na přehřátí způsobené slunečním zářením) ke kapličce sv. Prokopa. Kaplička uprostřed polí je v krásném místě, z vršku je moc hezký výhled do blízkého okolí. A nepochybně potěší stín mohutných stromů a k tomu lavička na odpočinek. Zde můžete buď zvolit návrat do Čehovic, nebo prodloužení cesty do Skalky. Ani v jednom případě neuděláte chybu. Tedy pouze pokud už vás nerozbolely nohy…

Naučná stezka Čehovice

Umístění:                    centrum obce Čehovice a oblast západně přilehlá k obci

Vznik:                         2018

Délka:                         2,8 kilometru

Počet zastavení:         5

Téma:                         příroda, historie, vojenská historie