Povinné testy ve firmách nad 250 zaměstnanců, takový zněl příkaz z vlády ČR.

Od začátku předminulého týdne se tak houfně testuje i v řadě podniků Prostějovska, Palírnu U Zeleného stromu nevyjímaje. A pro pracovní kolektiv a jeho blízké má firma po minulém týdnu skvělou zprávu. „Celý výrobní závod v Prostějově byl otestován ve čtvrtek, nikdo nebyl pozitivní,“ uvedl výrobní ředitel firmy Michal Šoman.

Sám průběh testování popsal pro Večerník takto. „V Palírně U Zeleného stromu provádíme samotestování pod dohledem pověřené osoby. Testy jsme sháněli již od vyhlášení povinnosti firemního testování. Na začátku jich bylo málo, ale poté se rozšířil seznam dodavatelů a pro testování, které u nás začalo v tomto týdnu, již máme testů dostatek,“ uvedl Michal Šoman. Dotkl se tak i tématu, které dominovalo titulkům některých celostátních médií, že totiž po nařízení ze strany vlády nastal plošný nedostatek testů. Některým firmám tak hrozilo, že by nemohly splnit vládní nařízení o testování i při sebevětší snaze.

Jak ale Palírna U Zeleného stromu přistupuje k těm, kteří odmítnou test podstoupit? Hovořilo se už i o tom, že firma má takového zaměstnance právo nejen nepustit na pracoviště, ale také propustit. „Naši zaměstnanci k testování přistupují zodpovědně, stejně jako celá Palírna U Zeleného stromu. Všichni hlavně chceme pracovat v bezpečném prostředí. Případné odmítnutí podstoupit testy bychom u zaměstnance řešili individuálně, zatím jsme se s takovým případem nesetkali,“ konstatoval Michal Šoman. Firma nyní doufá, aby totéž – žádné pozitivní případy a zodpovědný přístup lidí – vydrželo i v dalších týdnech.