Trvalo to, ale dočkaly se. Část dětí, ty nejmenší, se konečně po čtvrt roce vrací zpět do škol. To s sebou však nese celou řadu hygienických nařízení a omezení. Děti ve školách i školkách musí být všechny testované. Povinností je pak chirurgická rouška. Navrch platí od pondělí 12. dubna rotační výuka, a to právě i pro nejmenší školáky. „Každý návrat dětí do škol je lepší než on-line výuka. Přestože systém střídání je pro první stupeň absolutně nevhodný. Než si děti na pár dní zvyknou ve škole, přesunou se zpět k počítači. A zpětný přechod na počítač je o to více problematický,“ vyjádřil se k pondělním změnám ředitel protivanovské školy Jaroslav Vašíček.

Své si ale myslí o kvalitě provedení samotestů. Ty by totiž měly provádět samy děti. „Myslím si, že všechny testy budou negativní, protože udělat to samotestem u dětí není úplně možné, ale v tomto případě to nijak neřeším. Souhlasím, nesouhlasím, je to jedno, prostě ty testy udělat musíme. Rodiče s tím problém mají, daleko větší však s rouškou během výuky,“ konstatuje Vašíček.

V médiích se dokonce objevily zkazky o rodičích, kteří své ratolesti nechtějí kvůli testování a povinnému nošení roušek do škol pustit. „Objevili se rodiče, kteří děti do školy nepošlou, to jsou ale výjimky. Drtivá většina se spíše snaží komunikovat tak, aby se děti dostaly do školy. V pátek obdrželi kompletní informace, jak to bude probíhat,“ sdělil ředitel ZŠ Nezamyslice Petr Jordán. Na pondělek s kolegy plánuje velké manévry. Ostatně testování se nebude týkat zanedbatelného počtu dětí. „Jedná se asi o stovku dětí ve škole a dalších šestáct ve školce,“ upřesnil. Zároveň však škola umožní, aby rodič byl v případě přání u testů. „Pár rodičů vyjádřilo přání se testování zúčastnit. Ti se musí nechat testovat v samostatné místnosti. Zajistili jsme i pomoc zdravotníků, budou mít odborný dohled nad tím, aby to děti dělaly pomalu a bezpečně, ubezpečuje Petr Jordán.

Podobně hodlají postupovat také v Brodku u Prostějova. „Rodičům jsme nabídli, že můžou být při testování, budou se na to moci podívat nebo si přímo dítě otestovat,“ říká ředitelka tamní školy Tereza Zajíčková. Všichni oslovení ředitelé se nicméně shodují na jednom, jsou rádi, že se jim aspoň část školáků vrátí.