K dnešku, tedy k pondělí 17. května, přichází na řadu další fáze rozvolnění vládních protiepidemických opatření. Restaurační zahrádky budou moci konečně otevřít, ale hosté se budou muset prokázat testem, očkováním nebo proděláním nemoci covid-19. Podle čtvrtečního rozhodnutí vlády ale tyto skutečnosti nebudou povinni kontrolovat provozovatelé zahrádek, nýbrž hygienici a policisté. Dnes skončí také rotační výuka na prvních stupních základních škol a bude také povoleno pořádat kulturní akce venku maximálně pro 700 návštěvníků.

Zahrádky restaurací

Restauratéři budou moci od pondělí 17. května otevřít alespoň předzahrádky svých provozoven, pokud jimi disponují. Samozřejmě za přísných podmínek. Vzdálenost mezi stoly i vzdálenost od kolemjdoucích osob musí být 1,5 metru, u jednoho stolu mohou sedět maximálně čtyři hosté, pokud nejde o osoby ze společné domácnosti. Zákazník musí být očkován, testován nebo se prokázat tím, že prodělal onemocnění covid-19.

Návštěvy v nemocnicích

Od pondělí 17. května budou v nemocnicích a sociálních zařízeních znovu povoleny návštěvy. U lůžek akutní péče byly zakázány od konce ledna. Výjimkou byly porody, návštěvy u dětí nebo v hospicích. Návštěvy jsou povoleny s hygienickými pravidly. Při posledním povolení návštěv v lednu byly možné jen s respirátorem FFP2, směly trvat nejdéle půl hodiny a přijít mohly nejvýše dvě osoby.

Školní výuka

Změny se týkají také škol. První stupeň základních škol přejde v celém Česku od 17. května na výuku bez rotací, to samé čeká druhý stupeň ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií v šesti krajích a Praze. Od 24. května, pokud to vývoj epidemie dovolí, skončí rotační vyučování na druhém stupni v celé České republice. Všude začne i teoretická výuka na středních školách bez střídání. Poslední květnový den vláda také počítá s obnovením škol v přírodě.

Pořádání kulturních akcí

Od 17. května bude také povoleno pořádat kulturní akce venku maximálně pro 700 návštěvníků. Nutno bude splnit podmínky, jako je negativní PCR test, 14 dní od očkování nebo maximálně 90 dnů od prodělání covidu-19. Akce uvnitř zatím nebudou možné, podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka k tomu ale dojde od 24. května. Maximální počet účastníků uvnitř bude 500, venku se limit zvýší na tisíc.

Otevírání fitness

Vláda od pondělí 17. května povolila také provoz vnitřních sportovišť za speciálního režimu. Bude platit limit jednoho návštěvníka na 15 metrů čtverečních vnitřní plochy sportoviště, ve skupině budou smět být maximálně dva lidé a nejvýše deset lidí celkem. Nutné bude také dodržovat rozestupy alespoň dva metry, pokud se nebude jednat o členy jedné domácnosti. U vstupu se lidé opět budou muset prokázat negativním testem, dokladem o očkování nebo o prodělání nemoci.  Bazény, wellness, sauny a solné jeskyně budou muset zůstat pro veřejnost nadále uzavřené.

Zoologické zahrady

Zoologické či botanické zahrady budou moci podle ministra zdravotnictví Arenbergera smět od 17. května naplnit kapacitu na 50 procent. Zahrady dosud mohly venkovní prostory naplnit jen na 20 procent, vnitřní pavilony nesmějí být veřejnosti přístupné. Zoologické a botanické zahrady, arboreta a jiné typy zahrad a parků mohly obnovit provoz od 12. dubna.

Tetovací salony

Ministr průmyslu a obchodu Havlíček upřesnil také pravidla pro provoz tetovacích salonů a piercingových studií. „Definitivně jsme vyjmuli z opatření Ministerstva zdravotnictví část, která se věnovala porušení integrity kůže. To znamená, že mohou bez problému fungovat tetovací studia jak na bázi konzultační, tak i přímé vykonávání činnosti, tedy tetování,“ uvedl ministr. Ve službách, kde je porušována integrita kůže, by měla platit stejná pravidla jako třeba v kadeřnictvích. Obsluhující se bude moci v jeden čas věnovat jen jednomu zákazníkovi, nutná bude ochrana nosu a úst. Klienti se budou muset u vstupu také prokazovat negativním PCR nebo antigenním testem na koronavirus, certifikátem o očkování nebo dokladem, že v posledních 90 dnech nemoc covid-19 prodělali.