Jižní Čechy, Praha, české hory nebo třeba Karlovy Vary a z moravských měst Mikulov, Olomouc a Kroměříž. Co tato místa mají společného? Táhnou turisty. A to nemálo, vždyť takový Český Krumlov nebo třeba Praha jsou pomalu k nepoznání v době, kdy do nich neproudí davy zahraničních turistů. A jak je na tom Prostějovsko? Hůře. Žádné památky UNESCO, památkové rezervace, národní parky nebo CHKO. Dokonce „jen“ dva otevřené zámky s prohlídkami a pravidelnými akcemi. Zkrátka žádná sláva.

Přesto ale má zdejší region co nabídnout. A lidé ho postupně objevují. Zejména místa jako Čechy pod Kosířem a Plumlov už našli i „přespolní“. Ostrava, Brno, Pardubice nebo třeba Karlovy Vary, to jsou místa, odkud návštěvníci přijíždějí a obdivují osobitost daných lokalit. Prostějov? Taky krásný, nabízí jak hezké hlavní náměstí s památkami, tak celou řadu sportovních a kulturních akcí. Davy turistů, ty zde však na rozdíl od výše zmíněných míst nepotkáte.

Mnoho hezkých míst ale zůstává turistům skryto. Třeba Repešský žleb, který stále znají především místní, nebo okolí Vojtěchova s půvabným hostincem U Posledního mohykána a spousta pastvin s koňmi. Chcete si připadat jako na Divokém západě nebo jste mírně melancholicky naladění? Zdejší tichá krajina a zdánlivý konec světa jsou pro to přímo skvělé. A proč třeba naopak na druhém konci Prostějovska nevzdat hold místní, nyní už neexistující lokálce do Morkovic-Slížan? Nejlépe jízdou na kole v místech, kde se dříve nacházely koleje.

Možností je prostě nepřeberně, Prostějovsko není nezajímavé. Je ale třeba hledat, hledat atraktivní, neznámá, a přitom krásná místa. V tomto případě přísloví „Kdo hledá, najde“ platí beze zbytku.