České Vánoce, to jsou stromky, kapři, cukroví a koledy. A mnozí z nás si možná neumí představit jiný způsob prožití Vánoc. Jak je ovšem slaví v zahraničí? Zdaleka ne všude totiž znají zvyky takové, jaké je máme u nás. Nejen na jiných kontinentech, ale rovněž v dalších evropských zemích se naopak v mnohém velmi liší, zejména v jídle a v uspořádání jednotlivých dnů.

Příkladem může být Anglie, kde jsou Vánoce později (o den) než v České republice. Musíte počítat s vánočním pudinkem a rovněž krocanem. Na 25. prosince se děti nepochybně těší, vždyť by měly mít punčochy plné dárků a další pod stromečkem. Řada zvyků je podobná nebo stejná jako ty v USA. A pojmy jako Christmas Eve, Christmas Day nebo Boxing Day už pro nás určitě nejsou ničím neznámým.

Co ale třeba taková Misa del gallo? Nebo Nochebuena? To jsou zase symboly Vánoc ve Španělsku. Tam se v minulosti (a ne všude, Španělsko je přece samo složeno z několika zemí s různými zvyky, nejen vánočními) dělaly například pochody s pochodněmi, nechyběly kytary a bubny. Zajímavostí pak je, že mnohé vánoční pokrmy sestávají z mandlí.

Pravoslavný svět má vše úplně jinak, Vánoce slaví až v lednu. U toho nemůžou znovu chybět koledy, speciální pokrmy – třeba ukrajinský kutia – a stromeček. I v případě takové Ukrajiny se pak hodně zvyků pojí s tím, aby se lidem v dalším roce dařilo, měli štěstí, peníze a byli zdraví. Ostatně pravoslavné Vánoce můžete zažít každoročně v prostějovském multikulturním centru Mozaika.

Tohle jsou ovšem jen střípky informací. Na internetu je jich přitom v současné době opravdu velké množství. Chcete vědět, co o Vánocích běžně dělají a jaké zvyky drží třeba v Bruneji? Nigérii? Nebo třeba v Chile? Nic dneska není snazšího. Dokonce jeden zahraniční server – www.whychristmas.com – se zabývá vánočními svátky skutečně podrobně a napříč všemi zeměmi. Připravte si ovšem dobrou angličtinu…