Vánoce. Svátky radostného očekávání, setkávání blízkých, radosti z dárků. Svátky, do nichž vkládáme kus své lásky. Svátky, kdy více než kdy jindy zohledňujeme přání svých blízkých a doufáme, že i naše vlastní přání budou vyslyšena. Svátky lidské vzájemnosti, pospolitosti a pohody. Ale někdy se náš život takzvaně „zvrtne“ a my zůstaneme sami. Záleží však jen na nás, jak s takovou situací naložíme.

Ať už jste na Vánoce skončili úplně sami z jakéhokoliv důvodu, není nutné zabarikádovat se na svátky doma před celým světem a tajně plakat do polštáře. Bude vám ještě hůř a ničemu tím nepomůžete.

Udělejte velký úklid

Možná vás nečekaně opustil partner, možná vám umřel váš blízký, možná vaše děti žijí daleko v zahraničí a nemohou na Vánoce přijet. Ať tak či tak, je jasné, že čím víc se svátky blíží, tím chmurnější nálada vás přepadá, proto je třeba zaměstnat hlavu už před Štědrým dnem. Možná jste v minulých letech nebo měsících zanedbali úklid, vezměte to proto letos pořádně od podlahy. Věřte, že na pár dnů vás to nejen zaměstná, ale i dokonale unaví, takže večer padnete do postele a na smutné myšlenky nebude čas.

Těšte se na dárky

Možná je to trochu smutné nakupovat dárky sami sobě. Na druhou stranu vy sami nejlépe víte, po čem toužíte a co se vám nejvíc líbí, takže vám odpadne starost s vracením či vyměňováním dárků po Vánocích. Klidně si nakupte dražší dárky a nebojte se udělat si radost. Nezapomeňte si je také pěkně zabalit, dát pod stromeček a vybalit až na Štědrý večer! I když předem víte, co v nich bude, i tak vás jejich rozbalování po době čekání potěší.

Zkuste pozvat přátele

Určitě nejste jediní ve vašem okolí, kdo tráví Vánoce sám. Zamyslete se, napište výzvu na sociální sítě a pozvěte osamělé přátele, známé a rodinné příslušníky na Štědrý večer k vám domů. Dejte všem úkol, aby přinesli něco dobrého na zub a také jeden dárek, o který budete všichni později losovat. Uvařte svařák, připravte salát a kapra a doufejte, že někdo přijde. Pokud ano, určitě si užijete pěkný večer, pokud ne, nic zásadního se nezmění.

Přihlaste se do domova seniorů

Pokud je situace opravdu taková, že ve svém okolí nemáte nikoho, s kým byste mohli Vánoce strávit, pořád ještě není důvod panikařit. Jestli si nedovedete představit, že byste byli na Štědrý večer sami, přihlaste se například jako dobrovolníci do domova seniorů. Tak máte zaručeno, že nebudete sami, vykonáte dobrý skutek a u srdce vás zahřeje vděk lidí, kteří jsou na světě také sami.

Udělejte si den sám/sama pro sebe

Jestli o společnost na Štědrý den nestojíte, udělejte si krásný den jen tak pro sebe. Ráno si pěkně pospěte, pak si dopřejte bohatou snídani, dopoledne nazdobte stromek. K obědu si dejte polévku a odpoledne si zajděte na dlouhou procházku. Počkejte do setmění a pokochejte se městskou vánoční výzdobou. Po návratu domů si dopřejte dlouhou lázeň a poté slavnostní večeři. Rozbalte si dárky, které jste si koupili, a nezapomeňte na vánoční filmy k televizi! Nebude-li se vám chtít spát, zajděte si na půlnoční mši. Nikdy nevíte, jakou osamělou duši tam potkáte...

 

Speciální příloha PROSTĚJOVSKÉ VÁNOCE je součástí aktuálního vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které najdete v prodeji od pondělí 14. prosince