Dělat dobré skutky se vyplatí! I s takovým poznáním odjížděly ve čtvrtek 7. dubna z Prahy děti ze školní družiny prostějovské ZŠ Dr. Horáka. V hlavním městě si převzaly hodnotné ceny za prestižní ocenění Dětský čin roku. Zároveň mohly přímo na Staroměstské radnici představit svazek pojmenovaný Nejlepší recepty našich babiček. Originální kuchařku sestavily díky dlouhodobé spolupráci s klientkami Centra sociálních služeb v Lidické ulici, jež řadu let navštěvují zejména díky entuziasmu vedoucí školní družiny Naděždy Kalábové. 

Do třetice všeho dobrého. To si mohou říct děti ze školní družiny ZŠ Dr. Horáka, které jsou navzdory velké konkurenci pravidelně oceňovány v prestižní soutěži Dětský čin roku. V roce 2019 se radovala Laura Čurejová, o rok později Šimon Šmíd a tentokrát na Staroměstské radnici zaznělo jméno devítileté Adély Přikrylové. Všichni jmenovaní byli přitom oceněni v kategorii Kolektivní pomoc, a to zejména díky vedení energické a nápadité Naděždy Kalábové. Právě ona ostatně už před lety stála za oceněním Tomáše Soldána z Vrahovic ve stejné soutěži. 

Kuchařku přivezly ukázat

Cena se obvykle předává před Vánoci, kvůli covidu se však slavnostní ceremoniál za uplynulý ročník posunul až na letošní duben. „Díky tomu jsme mohli přímo na Staroměstské radnici představit obsáhlou kuchařku, na které jsme zhruba poslední tři měsíce pracovali. Obsahuje ke dvěma stům receptů, jež jsme od babiček získali díky pravidelným návštěvám v Centru sociálních služeb v Lidické ulici,“ představila celou záležitost Naděžda Kalábová s tím, že nápad se zrodil poté, co děti po jedné z mnoha návštěv dostaly krásný upečený dort, na němž si moc pochutnaly. „Začaly se zajímat o to, jak se asi takový dort peče. Z toho vznikl nápad napsat si o recept. A už to jelo,“ usmála se.

Adéla coby mluvčí družiny 

Děti pak na oplátku babičkám i dědečkům mimo mnoha jiného malovaly obrázky s názvem „Babiččin košík“, jimiž rozzářily chodby jejich domova pestrými barvami. „Také se nám moc líbilo společné vaření. Babičky nám pak samy začaly posílat další recepty i krásné fotografie. My jsme je pak za to odměnili vlastnoručně vyrobeným dárkem a diplomem, jimiž jsme jim chtěli udělat radost,“ svěřila se devítiletá Adéla Přikrylová, která byla tentokrát díky svým komunikačním schopnostem vybrána jako „mluvčí“ celého kolektivu.

Vyjdou recepty i knižně?

Díky celému projektu si děti v uplynulém týdnu převzaly nejen spoustu krásných cen od společnosti Whirpool a dalších partnerů projektu, ale v Praze se také podívaly do muzeí čokolády a voskových figurín. Také se objevily ve vysílání dětského programu Déčko, což pro ně byla také nezapomenutelná zkušenost. Otázkou zůstává, co bude s knihou Nejlepší recepty našich babiček dál. „Už chystáme její slavnostní předání v Centru sociálních služeb. Vše to bude spojené s celým programem. Rádi bychom ovšem také, aby recepty vyšly jako skutečná kniha ve větším nákladu, než je dosavadní jeden kus. Věřím, že by o ni mezi lidmi mohl být zájem. Obsahuje totiž často unikátní recepty, které v dnešní době z našich domácností už pomalu mizí,“ zdůraznila Naděžda Kalábová, která o celém nápadu jednala i se známým cyklistou Jiřím Ježkem, jenž byl patronem kategorie Kolektivní čin. „Snad se to celé podaří dotáhnout do konce,“ uzavřela Naděžda Kalábová.