Nikdy v životě není pozdě projevit svou soutěživost i snahu v něčem vyniknout a předstihnout ty druhé. A přesně tak to cítilo šestadvacet Prostějovanů starších šedesáti let, pro které Městská policie Prostějov ve spolupráci s Policií České republiky a dalšími institucemi připravila báječné úterní dopoledne v Kolářových sadech. Akce Aktivní senior plná soutěží, kvízů, her i sportovního zápolení měla dvouletou pauzu kvůli koronavirové pandemii, o to víc se letos organizátoři těšili na vysokou účast. Ta nakonec mnohé trošku zklamala, přesto akci pod patronací Zdravého města Prostějov lze hodnotit jako velice úspěšnou.

V Kolářových sadech proběhla vědomostně-dovednostní soutěž s názvem Aktivní senior pod záštitou Zdravého města Prostějova. V dřívějších letech se konala na prostějovských koupalištích, tentokrát si však pořadatelé vybrali daleko větší prostor okolo hvězdárny v Kolářových sadech. Předpověď počasí na úterý 24. května nevěstila nic dobrého, nakonec se ale soutěž šťastně vměstnala do tří prosluněných hodin. Jakmile došlo těsně po třinácté hodině k vyhlášení výsledků, z nebe se začal snášet déšť...

„Celou akci připravila městská policie s prostějovskou knihovnou a dalšími partnery, ve spolupráci s odborem sociálních věcí Magistrátu města Prostějova. Zábavné dopoledne si nenechalo ujít šestadvacet osob nad šedesát let,“ shrnula Tereza Greplová z Městské policie Prostějov, na níž ležela největší tíha organizace celé akce.

Soutěžilo se ve tříčlenných družstvech. „Připravili jsme pro seniory čtrnáct nejen zábavných, ale i poučných stanovišť. Soutěžící si mohli vyzkoušet střelbu na laserové střelnici, cornhole, discgolf dále poznávali přírodu, ošetřovali různá zranění a vyplňovali testíky, kvízy a rébusy. Nechyběly ani úkoly na procvičení paměti. Cílem bylo zpestřit život seniorům a hlavně vytvořit příjemnou atmosféru s bonusem získání drobných cen,“ popsala Tereza Greplová s tím, že jednotlivé soutěžní disciplíny připravili strážníci Městské policie Prostějov, Policie ČR, Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, ČSOP Iris, Střední zdravotnická škola Prostějov, Sportcentrum a Městská knihovna Prostějov. „Ve volných chvílích si senioři mohli vyzkoušet chůzi se severskými holemi pod dohledem zkušené lektorky Lenky Sehnalové. Další doprovodný program zajistila organizace Podané ruce – osobní asistence, a to ukázkou canisterapie a zábavných her pro seniory,“ přidala , vedoucí skupiny prevence Městské policie Prostějov. „Poděkování patří nejen všem organizátorům, ale i těm, kteří se na akci jakkoli podíleli. Celé dopoledne si všichni náležitě užili,“ vzkázala Greplová.

Tříhodinový průběh soutěží přinesl mnohé úsměvné momenty. Například na laserové střelnici. Jakmile slovensky hovořící seniorka během několika vteřin umístila všechny výstřely do terče, dostalo se jí náležité pochvaly. „Paní, vy střílíte jako za Slovenského národního povstání,“ ocenil se smíchem umění seniorky strážník městské policie.

Mnozí z dříve narozených soutěžících bravurně zvládali kvízy o historii Prostějova, správně rozeznali druhy rostlin a podle pozorování Večerníku úplně všichni správně popsali, jak by poskytli první pomoc zraněnému člověku. Kdo z mladých to dneska umí? „Musím se přiznat, že některé otázky u jednotlivých stanovišť byly velmi záludné. Třeba u hasičů. No, kdyby mi hořelo v baráku, tak nevím, co bych si kromě volání hasičům počal,“ komentoval jeden ze svých výkonů muž, kterého ovšem v družstvu skvěle doplňovaly jeho dvě spolusoutěžící.

Tříhodinové klání seniorů vtipně moderoval ředitel Městské knihovny Aleš Procházka, který pak na úplný závěr před návštěvou primátora Prostějova Františkem Jurou také vyhlásil celkové výsledky akce Aktivní senior. Zmiňme tedy tři nejlepší tříčlenná družstva. Diplomy a věcné dárky obdrželi za třetí místo Hana Bláhová, Jitka Žilková a Anna Frédová. Na pomyslný stříbrný stupínek vystoupilo družstvo ve složení Danuše Svobodová, Jaroslava Kulíčková a Ludmila Novosadová. A kdo byl nejlepší? První místo si po zásluze vybojoval tým ve složení Jitka Krejčířová, Jiří Krejčíř a Ludmila Cvachová. Mnohem důležitější než výsledky ale byl fakt, že po celé úterní dopoledne se všichni zúčastnění senioři skvěle bavili a po dvou letech covidu se konečně opět sešli.