S nutností úspor energií se musí aktuálně popasovat každý z nás. Nejinak je tomu u měst a obcí v prostějovském regionu. Zodpovědně k tomu přistoupili v Konici, kde se chystají po půlnoci vypnout veřejné osvětlení. Zároveň plánují další úsporná opatření.

Vedení Konice rozhodlo, že nejpozději do konce října se ve městě v době mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ráno přestane svítit. Jedná se o dobu, kdy už do městečka nepřijíždějí žádné vlaky či autobusy. Opatření bude zaváděno postupně. „Osvětlení kostela již bylo vypnuto, dále se zvažuje v lokalitách, kde zatím nedošlo k výměně technologie za úsporné LED zářivky. Tato technologie již byla nainstalována v části Konice, Čunína, plně v Nové Dědině a Ladíně, na příští rok je připravována výměna všech zbylých světel,“ upozornil Večerník konický starosta Michal Obrusník. Vypnutí světel během noci by mělo významně přispět k úsporám, které by mohly dosáhnout až čtyřiceti procent. 

Někde se nebude svítit vůbec

Technické služby také vytipují místa, kde by bylo možné některé lampy vypnout úplně tak, aby například svítily ob jednu. Pokud by Konice úsporná opatření neudělala, účet za energie by se jí prodražil zhruba o deset milionů korun. A na to by městský rozpočet nestačil. V souvislosti s možným vypnutím světel se nejčastěji skloňují možná bezpečnostní rizika. Těch se však v nevelkém městě, kde vedle sebe fungují městská i státní policie, zřejmě obávat nemusí. Snad...

Konice přitom hledá možnosti dalších úspor. Ve hře je i přizpůsobení pracovní doby úředníků na radnici či zaměstnanců příspěvkových organizací tak, aby všichni maximálně využívali přirozené denní světlo.