Na „Den ježků“ mohli v prostějovském Ekocentru Iris překřtít pátek. Právě ježkům totiž patřila akce, na kterou veřejnost postupně přicházela od 16 hodin. Událost s názvem Uspávání ježků nalákala mnoho lidí, většinou rodiny s malými dětmi. V Irisu příchozí našli o tvorečcích řadu zajímavých informací, kvíz a na zahradě také hru. Zejména však zvířata, kterých se akce týkala, tedy živé ježky.

Lidé měli během pátku možnost si je blíže prohlédnout. A také se o nich něco dozvědět. Petra Floderová z Irisu nechala děti, aby si ježka i pohladily. Některé se sice zdráhaly, spousta jiných ale byla z této možnosti nadšená. „Došlo docela dost lidí. Někteří navíc nejsou jen zde, ale také vedle v kovárně. Tam o ježcích mluví paní Kňourková ze záchranné stanice pro zvířata v Němčicích nad Hanou,“ sdělila poté, co desítkám lidí řekla třeba o zvláštním zádovém svalu, který umožní ježkům stočení do klubíčka. A připomněla třeba i málo známý fakt, že ježci mívají maličký ocásek.

Téma ježků je v současné době více než aktuální. Pracovníci Irisu a záchranné stanice se každý rok potýkají s množstvím ježků, které lidé donesou ve snaze je zachránit před zimou. Ne každý ale potřebuje pomoc. Důležitý je zjevný zdravotní stav, ale také hmotnost. Zvířata do půl kilogramu by už měla v zimě problém. „Teď mám aktuálně čtyři ježky. Ty, kteří si na mě zvykli nejvíc, jsem vypustila na zahradě. Loni jsme ale měli čtyřicet ježků,“ vzpomněla Lidmila Kňourková, ředitelka němčické záchranné stanice.