Jaro sice ještě nenastalo, venku ale už začalo vše rašit. Takovou předzvěstí je louka na stráni Čubernice. Malé chráněné území vybízí nejen během jara k procházkám. Důvodem je jednak zajímavá krajina, hlavně ale koniklece. Fialovo-žluté rostliny totiž už v polovině března začaly rozkvétat a poskytují těžko opakovatelný pohled.

Člověk se jen na několika místech v regionu setká s konikleci ve větším množství. Jedním z nich je Malý Kosíř, dalším lokalita mezi Lešany a Zdětínem. I vlastní podoba místa je ojedinělá, alespoň podle ochránců přírody, základní organizace Hořepník.

„Podobný biotop stejné velikosti s odhaleným skalním podložím kyselé kulmské břidlice a teplomilnou vegetací bychom v širším okolí Prostějova hledali jen těžko. Od roku 1952 je lokalita vyhlášena jako zvláště chráněné území,“ konstatuje Hořepník na svém webu.

V lokalitě Čubernice roste ještě několik dalších druhů rostlin. Často jsou, podobně jako koniklece, chráněné. Je tedy zakázané porosty ničit a květiny trhat. Podle informačního panelu na místě však květinám kromě lidské činnosti škodí také zajíci, kteří rostliny okusují.