Velikonoce jsou nejen svátky jara, ale také vzkříšení. Na to už mnozí z nás v souvislosti s epidemií koronaviru čekají skutečně jako na smilování. Přestože žádné společenské či kulturní akce stále nelze pořádat, kreativitu některých z nás prostě není možné zcela utlumit. Svědčilo o tom nádvoří plumlovského zámku, na němž během uplynulých tří dní mohli příchozí obdivovat pozoruhodná zátiší se stovkami kraslic.

Za vším stála iniciativa kastelána zámku Pavla Zástěry a také módní návrhářky Yvony Leitner. Oba do projektu zapojili celou řadu svých známých. Vznikla tak přehlídka skutečně nečekaného rozsahu.  Návštěvníci mohli obdivovat hned několik samostatných hnízd a stovky kraslic nejen od lidí z Plumlova, ale i do pedagogů a studentů prostějovské SŠ designu a módy, či dalších návrhářů a designerů. Mnohé z nich se dokonce objevily v koruně košatého kaštanu rostoucího na nádvoří, kde by je člověk opravdu nečekal. Na vrcholu bývalého hradu se pak tyčil velký dřevěný kříž s trnovou korunou. „Vše se chystalo celý uplynulý týden, my jsme své kraslice věnovali ve čtvrtek a už jsme byli mezi posledními,“ prozradila nám jedna z obyvatelek Plumlova.

Lidé procházející nádvořím mohli načerpat spoustu inspirace pro vlastní velikonoční tvoření. „Je tu spousta nápadů, člověk tu našel běžné, ale i neuvěřitelně propracované kraslice. Vedle nich ale byla spousta instalací, jejichž autoři pracovali třeba s mechem a dalšími vesměs přírodními materiály. Vše bych si určitě vychutnala lépe, kdyby nebyla taková zima a nefoukal protivný vítr,“ zhodnotila v sobotu odpoledne další z návštěvnic.

Velikonoční výzdoba na nádvoří zámku byla k vidění od soboty až do Velikonočního pondělí, další program se zde bude odvozovat od rozvolňování vládních omezení.