Tomu se říká aprílové počasí! A začátek dubna šokoval dokonce i na Hané. To, že ještě v této době zažijeme nefalšovanou chumelenici, přitom čekal asi málokdo. Předpovědi meteorologů se ale naplnily a minulou středu začalo sněžit i na Prostějovsku. Některé z obyvatel to po ránu zaskočilo, obzvláště když už před dvěma dny jsme oslavili „svátky jara“. Ale stalo se, a vypadalo to, jako by se čerti ženili...

Od Velikonočního pondělí jsme zaznamenali výraznější ochlazení, které vyvrcholilo právě sněhovými přeháňkami. Vločky se postupně měnily na mrznoucí déšť. Zanedlouho však opět vysvitlo slunce a sníh na většině míst rychle roztál. Podobný ráz počasí panoval i v další dny uplynulého týdne, až víkend byl konečně slunečný.

Nicméně mnoho rašících pupenů a květin obsypaných včelami už chtě nechtě zahání zimu. A některá místa Prostějovska se stávají rozkvetlými zahradami. Přitom ne každá musí být nutně obehnaná plotem. Tento pohled se například naskytne každému, kdo se projde nebo projede Klenovicemi na Hané. Před nejedním domem je vidět nádherné petrklíče všech možných barev. Člověk až na chvíli zapomene, že je uprostřed vesnice, a ne někde na jarní louce. Vzkaz pestrobarevných květin a těch, kteří si je hýčkají, je pak jasný: „Tady vládne jaro!“. 

Přestože se tedy mnozí cítili sněžením v minulém týdnu zaskočení, z dlouhodobého hlediska se nejedná o nic výjimečného a odpovídá to proměnlivému charakteru dubnového počasí.