Prostějovsko je rájem pro cyklisty. Nevěříte? Pravda mnoho míst, kde by nám spadla brada a kam by se dalo dojet po opravdu kvalitní cestě, zde není. Na druhou stranu míst zajímavých a zároveň dostupných se pár najde. A na většinu jako by lidé téměř zapomněli. Přinášíme tak pár tipů, kam se zajet kouknout. Bát se přitom nemusíte, šílené štreky vás rozhodně nečekají.

Začněme ale několika místy, kde je přeci jen turistů více, a sice Čechami pod Kosířem. Ty zná snad každý. Přesto je fajn si je připomenout. Co nabízí? Muzeum hasičské a dále Muzeum historických kočárů, zámek s prohlídkami, zámecký park. A pak samozřejmě Kosíř. Právě po jeho obvodu vede příjemná cesta i pro cyklisty. Ideálně však s trekovými koly. Se „silničkou“ byste zde neuspěli... Nedaleko Čech pod Kosířem je pak dobře udělaná cyklostezka mezi Ludéřovem a Náměští na Hané. Příjemná je tím, že je zčásti zpevněná a přitom vede lesem. Nečeká vás přitom šílené stoupání, naopak se můžete těšit na fajn projížďku.

Dobrou volbou je pak Konicko. Ostatně právě na cyklisty míří zdejší informační centra a snahy ubytovatelů. Většina silnic je v solidním stavu a s nevelkým provozem. Fajn vyjížďka je třeba do Ochozu za kyselkou nebo do Vojtěchova, kde se v hospodě U Posledního mohykána vždy něco děje. Příjemná cesta pak čeká i ty, kteří se rozhodnou jet Nectavským údolím. Zde ale pozor na nákladní dopravu z místního lomu…

Jedním z největších lákadel Prostějovska je ale Repešský žleb a cesta mezi Plumlovem a právě Repechami. Zde je potřeba se nejdříve ujistit, zda cesta není uzavřená, její velká část vede vojenským prostorem. Pokud ale budete mít štěstí, můžete se těšit na příjemnou projížďku krásnou přírodou. A méně krkolomné stoupání nabízí takový „Drahaňák“. Sám o sobě je pak „Mekkou“ cyklistů již řečený Plumlov. A to jak zámek, tak třeba autokemp Žralok, který je jedním z mála míst okresu, kde kola i půjčují.

 

Tematická strana PROSTĚJOVSKO CYKLO vychází jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku v pondělí 9. srpna