Malá kočičí pohádka. Tak by se bez nadsázky dal nazvat příběh prostějovského spolku Mourek. Ten se v posledních letech zasazoval o nalézání divoce žijících koček, kastraci těch toulavých a uzdravování koček v nouzi. K 1. lednu 2022 měl ale svou činnost ukončit. To se naštěstí nestalo!

Toulavé kočky nemají lehký život, a to se často odráží na jejich zdravotním stavu. Pomineme-li, že tím trpí zvíře samotné, může být nebezpečné i pro své okolí – jak další zvířata, tak lidi, neboť se snadno může stát přenašečem různých onemocnění. Je proto jistě ve veřejném zájmu, aby toulavých koček bylo ve městě co nejméně. Opatření, jak toho docílit, existuje vícero. Základem je ale prevence, protože problémy toulavé kočky začínají nechtěným kotětem v domácnosti. Nejefektivnějším preventivním nástrojem, který může magistrát použít, je kastrační program. Ten teď projde výraznou změnou!

„Psychické nátlaky na nás jsou už neúnosné, a to se podepisuje na našem zdraví,“ uvedl spolek na svém Facebooku na podzim. A oznamoval dále, že svou činnost ukončí. Později se však během listopadu a prosince začaly objevovat zprávy na udržení činnosti a zapojení města.

Spolek nakonec skutečně bude nadále pokračovat. Čelem se k problému postavil i prostějovský magistrát. „Leden je takový klidný až mrtvý. Jedeme ale zatím jako loni, snažíme se,“ uvedla Jana Seifriedová, zakladatelka spolku. žena. „Proběhla schůzka s panem Marčanem (předseda komise životního prostředí rady města - pozn. red.), dále jsme si několikrát psali a výsledkem je, že magistrát přislíbil podporu,“ konstatovala Seifriedová.

„Bohužel stále se setkáváme s problémem nechtěných koťat, kterých se jejich majitelé různě pokoutně zbavují. Samozřejmě tím porušují zákon na ochranu zvířat proti týrání, ovšem vymahatelnost práva v tomto ohledu značně zaostává. Taková koťata odhozená na ulici jsou v lepším případě nalezena a osvojena, nebo předávána různým organizacím. V horším případě venku uhynou, nebo se z nich stávají kočky toulavé. Ty se poté mohou dál nekontrolovatelně množit,“ vysvětluje náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová.

A jaká jsou tedy nová pravidla? Magistrát dosud přispíval částkou 300 Kč na kastraci první kočky, 150 Kč na kastraci každé další kočky v daném kalendářním roce. Aby se nadále dařilo snižovat počty koček končících na ulici, schválila Rada města Prostějova nová Pravidla pro poskytování finančních darů občanům na provádění sterilizace koček a kastraci kocourů. Tato změna se týká zejména výše příspěvku, který může majitel zvířete od města obdržet. Nově to bude až 1000 Kč na sterilizaci každé jednotlivé kočky a až 600 Kč na kastraci každého kocoura. Na toto výrazné navýšení příspěvku by měla navázat také osvětová kampaň, aby se do programu zapojilo co nejvíce chovatelů.

Město pomohlo spolku Mourek i jinak, když v loňském roce finančně přispělo na chod. Stejně ale jako mnoho jiných lidí z řad veřejnosti. „Na veterinářích jsme utratili asi půl milionu korun. Město nám pomohlo padesáti tisíci, pak jsme měli aukce různých předmětů. A další lidi podporují trvalým příkazem. Ještěže jsou zde tací, kteří milují kočky,“ pousmála se a poděkovala na dálku Jana Seifriedová. Dodává zároveň, že při současném klidném období Mourek bude fungovat dál.

Pomoci k tomu má i VEŘEJNÁ SBÍRKA. Ta je zaměřená hlavně na krmivo, které pomůže kočičkám přežít venku zimu. „Můžete nosit konzervy, kapsičky, granule. Prosíme o kvalitní s vyšším obsahem masa,“ hlásá spolek Mourek. Sbírka bude probíhat celý leden a únor. Věci pro kočičky můžete nosit do Květinářství Ptáčková na náměstí T. G. Masaryka v Prostějově (vedle občerstvení Dési) a to každý všední den i v sobotu dopoledne. Vše pak poputuje do Mourku. „Moc všem děkujeme za pomoc a kdyby měl kdokoliv zájem, zapojit se do chodu spolku, najde více informací na našem Facebooku. Existuje také transparentní účet, na který lze zasílat finanční dary. Jeho číslo je 2101329031/2010,“ vzkazuje Jana Seifriedová.