Ovčárna, Červenohorské sedlo nebo některý ze skiareálů v Beskydech. Tohle vše lyžaři na Moravě dobře znají. Pokud ale máte rodinu, nechcete s ní jezdit daleko a nejste nároční na prudkost (a délku) svahů, jsou zde i jiná řešení. A může být až překvapením, jak blízko se některé skiareály nachází. Koneckonců jeden je i přímo na Prostějovsku.

A začneme právě tam, konkrétně v Kladkách. Kilometr severně od obce najdete příjemný maličký lyžařský areál se dvěma vleky a jedním lanem. Delší ze sjezdovek je už označena jako červená, bohužel pro nedostatek sněhu je větší část zimy v provozu jen kratší z vleků. Součástí je občerstvení, půjčovna lyží, škola pro nejmenší a taky rozšířené parkoviště. Kladky jsou výhodné jednak svou malebností a možností občerstvit se hned u svahu nebo v blízké obci, ale taky malou vzdáleností od Prostějova a nízkými cenami.

Ne o tolik dále jsou hned dva skiareály na Olomoucku: Hlubočky a Hrubá Voda. V obou případech se jedná o areály s povícero vleky. Konkrétně třeba v Hlubočkách se jedná o dva vleky pro dospělé, jeden dětský a pohyblivý koberec. Nicméně stejně jako v Kladkách, i v těchto případech oblevy neumožňují po celou zimu provoz všech vleků. V Hlubočkách i Hrubé Vodě najdete u vleků restauraci, stejně tak i nějaký ten skokánek pro adrenalinové nadšence. Fajn je zázemí pro nejmenší. Nicméně zejména v Hlubočkách platí, že svah je méně prudký, než jak jej nabízí Kladky.

Další skiareály jsou už dál. Nějakých 50 až 60 kilometrů odsud najdete například lyžařský areál ve Stupavě na Uherskohradišťsku a Rusavě na Zlínsku. V obou případech se rovněž jedná o areály níže položené. Je proto dobré se dopředu ujistit, zda fungují s ohledem na sněhové podmínky. Výhodou Rusavy, která se nachází kousek od Bystřice pod Hostýnem, je dobrá dostupnost sjezdovky, vlek začíná prakticky v centru obce. Tři lyžařské vleky, kompletní servis a skoro půlkilometrová sjezdovka. To je dále vizitka Rusavy. Pokud jde o možná trochu známější Stupavu, tam najdete rovněž dobré služby, restauraci a stejně tak tři vleky. A, světe, div se, areál je pouhých patnáct kilometrů od jižní hranice Prostějovska…

Tématickou stranu Prostějovského Večerníku najdete v tištěném vydání ze dne 17. ledna 2022