Po loňském mistrovství Evropy v Mnichově Barbora Špotáková ukončila svoji kariéru. Přesto se na Zlaté tretře vrátí do atletické arény a již zítra, tj. v úterý 27. června se na stadionu v Ostravě-Vítkovicích představí v závodě oštěpařek. Tradiční mítink kategorie Continental Gold Tour spolupořádá a finančně zajišťuje marketingová společnost TK PLUS.

Už jen den zbývá do atletického zážitku roku 2023 v Česku a diváci se může těšit na nejedno překvapení. Jako je třeba comeback nejlepší české oštěpařky v historii. „Barbora pokračuje v kariéře, první start roku absolvuje na našem mítinku, zároveň to bude její rozloučení se Zlatou tretrou v roli závodnice. V souboji s Harukou Kitagučiovou, Sarou Kolakovou, Adrianou Vilagosovou, Elinou Tzengovou a domácí elitou v čele s Irenou Gillarovou a Nikolou Ogrodnikovou půjde o výjimečný zážitek,“ potvrdil start držitelky světového rekordu manažer prestižního závodu Alfonz Juck.

Nejlepší atleti planety budou bojovat o body a limity pro nadcházející mistrovství světa. Hlavní hvězdou 62. ročníku Zlaté Tretry bude absolutní jednička současné světové atletiky. Létající tyčkař Armand Mondo Duplantis etos již překonal 611 centimetrů a na podobnou výšku bude myslet i ev Vítkovicích. Velká forma provází i koulařského světového rekordmana Ryana Crousera, světového rekordéra na stípli Lamechu Girmu z Etiopie, který poběží Zátopkuv Memoriál na 1500 m a taky mistra světa v disku Kristjana Čeha ze Slovinska, který minulý týden dosáhl nejlepší výkon za posledních 15 let 71.86 m.

V jednotlivých disciplínách se představí hned trojice atletů, která v letošním roce překonala světová maxima. Jsou jimi již zmínění tyčkař Mondo Duplantis, koulař Ryan Crouser a steeplař Lemecha Girma. Pro první dva má dokonce pro jistotu promotér mítinku Miroslav Černošek vyjednanou rekordní pojistku. „My máme nachystáno za světový rekord dvacet tisíc dolarů. Oba dva říkají, že budou závodit na svěťák. Duplantis ho skáče skoro pořád. Crouser říká, že speciálně v souboji se Staňkem chce zkusit hodit přes dvacet tři metrů,“ prohlásil Černošek, který očekává, že letošní ročník tradičního mítinku bude skvělou podívanou. „Cítím se výborně, mám za sebou od závodu v Los Angeles, kde jsem překonal světový rekord, skvělé tréninkové období. Už se těším na závod. Věřím, že předvedu kvalitní výkon.“

„Obsazení je opravdu skvělé. Duplantis, Crouser, Čopra, Čeh, Girma. K tomu naši nejlepší v čele s Kubou Vadlejchem. Těším se,“ vypíchl největší hvězdy manažer mítinku Zlatí tretra Ostrava Golden Spike a přidal jeden bonus navíc. „Přijede Joe Fahnbulleh, sprinterský zázrak z Libérie. Připravuje se na Floridě, je to stovkař a dvoustovkař. Na dvoustovce byl pátý na olympiádě a čtvrtý vloni na mistrovství světa. Podle manažera mítinku Alfonze Jucka je to muž budoucnosti. V Ostravě chce atakovat Boltův rekord mítinku 19,83,“ prozradil ambice rodící se hvězdy Miroslav Černošek.

A to není všechno Ženský běh na 100 m překážek obohatí loňská vítězka a zároveň olympijská vítězka, letos nezdolaná lídryně tabulek Jasmine Camachová-Quinnová z Portorika. Loni těsně minula rekord mítinku, tak se vrací to do Ostravy dokončit. Rekord mítinku je 12.55, letos zaběhla už 12.31 a osobní rekord má 12.26 sekund. Slibným přírůstkem je Američanka Tia Jonesová (osobní rekord 12.38) a už dříve byla ohlášena mistryně světa a světová rekordmanka Tobi Amusanová (12.12). Navíc přijede i mistryně světa 2019 Američanka Nia Aliová s časem 12.34. A nemůže chybět ani její manžel kanadský olympijský vítěz Andre De Grasse, který poběží 100 m (osobní rekord 9.89). Čekají ho taktéž těžcí soupeři jako Jihoafričan Akani Simbine s maximem 9.84, kanadský mistr světa ve štafetě Jerome Blake 10.00 a senzační aktuální halový mistr Evropy Samuele Ceccarelli 10.13 z Itálie. Fv neposlední řadě finalista OH a MS muž budoucnosti Joe Fahnbulleh z Libérie (9.98) si troufne na double během ostravského večera. Nastoupí totiž také na 200 m (19.83) s ambicí útočit na Boltův rekord mítinku 19.83. Jinak 100 m +200 m poběží i zmiňovaný Blake a nejlepší slovenský atlet současnosti Ján Volko.

Mužské překážky se poběží na tretře po pěti letech. I když tomu bude bez zraněného Petra Svobody, zahraniční účast je skvělá. Čerstvý japonský rekordman Šunsuke Izumija (letos 13.04, druhý v tabulkách roku) si změří síly s lídrem evropských tabulek, kterým je Just Kwaou-Mathey z Francie (13.09). Na startu bude i mistr Evropy 2018 Pascal Martinot-Lagarde (12.95) a ve formě soutěžící další Francouz Wilhelm Belocian (13.15).

K ohlášené olympijské stříbrné na 400 m a lídryni tabulek Marileidy Paulinové z Mosambiku (48.98 letos) přibyla na 400 m mistryně světa 2019 Salwa Eid Naserová z Bahrajnu (letos 49.78) a stříbrná z ME Polka Natalia Kaczmareková (49.86)

Ženská patnáctistovka zase má čtyři Etiopanky s osobními rekordami pod 4 minuty, které slibují útok na rekord mítinku 3:59.05. Diribe Weltejiová má 3:56.91, Hirut Mesheshová 3:57.30, Axumawit Embayeová 3:58.80 a Ayal Dagnachewová 3:59.87.

Hlavním favoritem běhu na 400 m je lídr aktuálních světových tabulek Muzala Samukonga ze Zambie 43.91. Maďar Attila Molnár zlepšil národní rekord letos na 44.98 a bude jeho solidním konkurentem.

Česká špička

Nejen Jakub Vadlejch, ale také Barbora Špotáková a ve formě soutěžící Tomáš Staněk jsou tím nejlepším, co česká atletika může nabídnout. Z novější generace Lada Vondrová na 400 m a Amálie Švábiková v tyči. Na ženské a mužské patnáctistovce nebudou chybět olympijská finalistka a česká rekordmanka Kristiina Mäki, a také její partner, Filip Sasínek, medailista evropských šampionátů. Na stovce poběží čeští rekordmani Jan Veleba a Zdeněk Stromšík. Na 400 m Matěj Krsek, Pavel Maslák a Patrik Šorm. Na dvoustovce český rekordman Jan Jirka, na 400 m překážek je v životní formě Nikoleta Jíchová. V nabité osmistovce mohou atakovat osobní maxima Filip Šnejdr, Jakub Davidík a talentovaný Jakub Dudycha.

Fan zóna, výstava a servis pro diváky

Letos diváky potěší také fan zóna, kde se kromě atletiky představí také házená, florbal, americký fotbal, parahokej či basebal. K dispozici budou mini hřiště, soutěže i testování běžeckých bot a dovedností se značkou Puma. Nejslavnější osobnosti historie i současnost Zlaté tretry Ostrava pak připomene venkovní výstava Příběh Zlaté tretry. Chybět nebude autogramiáda legend. Na špičkový zážitek v hledišti, kde letos diváky taky čeká malý servis, se tak mohou fanoušci naladit už od 14.00 hodin sportováním, setkáním se sportovci a také skvělým jídlem. I tato nabídka je letos velmi bohatá a různorodá.

Zakoupit si poslední vstupenky určitě stojí za to!

26 zlata tretra z