Dva významné etapové závody na mezinárodní scéně absolvovali během uplynulých týdnů cyklisté TUFO PARDUS Prostějov. Členové hanáckého týmu se při nich v tvrdé zahraniční konkurenci vůbec neztratili, ba právě naopak.

Tour of Estonia 2022 odstartovala 3,7 kilometru krátkým prologem v Tallinnu, kde se nejlépe umístil Richard Holec na 53. pozici se ztrátou dvaadvaceti sekund na vítěze. V první etapě z Tallinnu do Tartu (193 km) se jelo po rovině v dešti a za silného bočního větru, přičemž cíl byl na konci třísetmetrového stoupání s maximálním sklonem dvanáct procent. Holec tam vystoupal na výborné desáté příčce.

Druhá etapa vedla ulicemi města Tartu (164 kilometrů), šlo o šestnáct okruhů obsahujících výše zmíněný kopec i následný technicky nebezpečný sjezd rovněž po kostkách. Opět za deště a v ostrém tempu došlo k mnoha pádům, některé se nevyhnuly ani prostějovským borcům. Z nich se heroickým výkonem zaskvěl Pavel Gruber, když nastoupil do úniku společně s domácím reprezentantem. Uprchlíci sice byli osm kilometrů před cílem dostiženi, ale Pavel přesto skončil 16. a v konečném pořadí obsadil 29. post.

Po Estonsku následoval další etapák, tentokrát Ronde de l'Oise 2022 ve Francii. Tam se skvěle dařilo Richardu Holcovi, jenž v každé ze čtyř etap dorazil do cíle s hlavní skupinou mezi nejlepšími. Hned třikrát nechyběl v první dvacítce pořadí a třetí etapa mu vynesla krásné páté místo, když během závěrečného spurtu ještě kousek před páskou dokonce vedl! V celkovém hodnocení vybojoval 25. příčku a v zemi galského kohouta zanechal i s podporou týmových parťáků TUFO PARDUS výborný dojem.