Řadu důležitých akcí na různých místech a v různých věkových kategoriích absolvovali během uplynulých týdnů cyklisté TUFO PARDUS Prostějov. Jako obvykle z nich odjížděli s medailovou odměnou za kvalitně odvedené výkony.

Jedenáct kovů z dráhového MČR mládeže

Konec července tradičně patřil mistrovství republiky mládeže na dráze ve vytrvaleckých disciplínách. Hanácké naděje přitom byly velmi úspěšné a vybojovaly celkem jedenáct pódiových umístění! Vše navíc korunovali prostějovští junioři, když ve stíhacím závodě družstev vytvořili český rekord.

Hostitelem národního šampionátu dráhařů – vytrvalců byl velodrom v Praze na Třebešíně. Horké počasí, které během MČR panovalo, dávalo velkou naději na to, že rozpálený třebešínský beton bude hodně rychlý k dosažení výborných časů. Což se potvrdilo.

Malou komplikaci znamenal pouze fakt, že trenér Martin Cetkovský s některými svěřenci museli spěchat z Mistrovství Evropy v portugalské Anadii, aby stihli alespoň část pražské akce. Tím víc potěšilo, že junioři TUFO PARDUS ovládli týmovou stíhačku v novém tuzemském maximu pro tuhle disciplínu! Kvarteto Matyáš Koblížek, Radovan Štec, Ondřej Pokorný a Vojtěch Soukup dosáhlo v kvalifikaci na 4 kilometry vynikajícího času 4:21,937 minuty, čímž překonalo patnáct let starý rekord na otevřených oválech o více než pět sekund.

Ve finále si pak kluci suverénně poradili s Favoritem Brno a získali mistrovský titul. Další následně vybojoval Matyáš Koblížek ve scratchi, k tomu ještě přidal bronzovou medaili za třetí místo v bodovacím závodě jednotlivců.

Dařilo se také dalším závodníkům v modrožlutých kombinézách. Mezi juniorkami dosáhla Patricie Müllerová na stříbro v bodovacím i stíhacím závodě jednotlivkyň před svou oddílovou kolegyní Eliškou Grulichovou, která brala ze stíhačky bronz. Dále obě zvítězily ve stíhacím závodě družstev coby členky kombinované čtveřice.

Kadetka Karolína Richterová skončila druhá ve scratchi a společně s Alicí Mikuláškovou byly třetí v týmové stíhačce po boku dvou parťaček z Force Team Jeseník. Opět ze stíhacího závodu družstev přivezli stříbrné kovy také starší žáci Alexandr Kaniščev, Arnošt Drcmánek a Matěj Dedek doplněni Antonínem Žufánkem z Mapei Merida Kaňkovský. Saša Kaniščev připojil bronz v individuální stíhačce.

„Bohužel jsem měl hodně práce i cestování v souvislosti s přípravou juniorského nároďáku a účastí na evropském šampionátu. V přípravě naší mládeže mě však suprově zastoupil Pavel Vršecký, všichni tak přijeli na dráhové MČR skvěle připraveni. S výsledky jsem velmi spokojen,“ okomentoval svůj nabitý červenec hlavní trenér mládeže TUFO PARDUS Martin Cetkovský.

 

Na regionem Orlicka zářil Koblížek

Silniční závod juniorů Regionem Orlicka s centrem v Lanškrouně je jedním z nejprestižnějších, které se na českém území konají. Výbornými výkony se při něm prezentovali cyklisté Prostějova v sestavě Matyáš Koblížek, Radovan Štec, Ondřej Pokorný, Vojtěch Pokorný, Ondřej Procházka a David Karásek. Navzdory silné konkurenci jezdců z osmi zemí vyhrál prvně jmenovaný hned dvě ze čtyř etap!

Mladým Hanákům vyšla skvěle hned první etapa, kterou opanoval právě Koblížek, a stal se tak držitelem jak žlutého trikotu pro vedoucího závodníka, tak bílého dresu s modrými puntíky pro lídra bodovací soutěže sprinterských dojezdů.

Následně přišla na řadu časovka. Také v ní si velice dobře počínal borec přezdívaný Mates, jehož výsledný čas zařadil na sedmou pozici v jízdě proti chronometru se ztrátou šestadvaceti sekund na vítězného poláka Filipa Gruszcynského.

Třetí etapa byla pro TUFO PARDUS nejméně vydařenou. Do cíle dorazila před silně redukovaným pelotonem dvojice Milan Kadlec (1.) a Gruszczynski (2.), zatímco prostějovský tým měl v hlavním poli dva zástupce Ondřeje Pokorného a Matyáše Koblížka. Toho však bohužel v závěrečných stovkách metrů postihly silné křeče a ztratil se skupinou kontakt, čímž přišel o dobré umístění v etapě i naději na pódium v celkové klasifikaci.

Vše si nicméně vynahradil v poslední čtvrté části, kde díky příkladné kolektivní práci parťáků, kteří mu připravili ideální pozici do závěrečného spurtu, vybojoval své druhé dílčí prvenství.

V konečném pořadí obsadil Koblížek dvacátou příčku bezprostředně následován kvalitně makajícím kolegou Ondrou Pokorným (21.). Vítězem se stal výše zmíněný Filip Gruszczynski z Polska před Milanem Kadlecem (Dukla Praha) a Štěpánem Teleckým (Favorit Brno).

Kouč Martin Cetkovský byl s vystoupením svých svěřenců spokojený. „Dvě vyhrané etapy na Orlicku se určitě počítají. Škoda Matesovy indispozice ve třetím dílu, přišel tak o bronz v celkovém hodnocení. Ve sportu se ale na žádné ‚kdyby‘ nehraje. Určitě však musím pochválit celé družstvo za soudržnost a týmový výkon,“ řekl.

Muži měli hodně nabitý program

Kontinentální tým mužů TUFO PARDUS PV má za sebou desetidenní cestu po silničních závodech. Ta začala v Maďarsku a na Slovensku kláními Visegrádské 4 s následným přesunem do polského kraje Mazowsze na další dvě klasiky i čtyřdenní etapový závod.

Nezvykle dlouhý a bezprostředně navazující program odstartoval v Maďarsku akcí V4 se startem v Budapešti a cílem na kopci u Pannonhalmského arciopatství zapsaného do seznamu světového dědictví UESCO. Závod doprovázelo mimořádně horké počasí o teplotě čtyřicet stupňů Celsia, přesto vše probíhalo dost poklidně až do příjezdu k cíli. Tam se rozhodovalo v závěrečném stoupání, jež bylo nutné zdolat dvakrát. V prvním kopci se na čele vytvořila skupina favoritů, jíž se držel také prostějovský Pavel Gruber, a nakonec z toho pro něj bylo třiadvacáté místo.

Hned následující den uzavíral čtyřdílný seriál závodů V4 podnik v Nové Bani. Trasa měla velmi kopcovitý charakter, který „pustil“ do cíle pouze třetinu startovního pole. Z modrožlutých se s náročným profilem nejlépe popral devatenáctý Ondřej Petr.

Po slovenském klání se Prostějované přesunuli do srdce Polska. Tam na ně čekal jednorázový závod Memoriál Trochanowskiego, etapové Dookola Mazowsza a vše ukončovala další jednorázovka Puchar MON. Tyhle soutěže mají rovinaté profily a vyznačují se vysokými rychlostními průměry od 46 kilometrů za hodinu výše.

V Memoriálu A. Trochanowskiego si nejlépe vedli Richard Holec (19.) a Marek Dolníček (26.). Dookola Mazowsza pak provázely časté hromadné pády, jež se ve více než únosné míře bohužel týkaly i TUFO PARDUS. Přesto Holec dojel ve druhé etapě šestnáctý a Dolníček byl v úvodní štrece jednadvacátý. Celkově skončil Ondřej Petr na 52. pozici.

Polský seriál uzavřel jednorázový Puchar MON. Závod takřka po celý jeho průběh doprovázelo deštivé počasí a nezvykle nízké teploty. Na závěrečných cílových okruzích ve městě Wysokie Mazowieckie se solidně orientoval Marek Dolníček, který získal slušné osmnácté místo v konečném pořadí.

„Abych byl upřímný, zejména od závodů v Polsku jsem očekával více. Je ovšem pravda, že se nás docela držela smůla v podobě pádů a potlučení kluci tak nemohli předvést optimální výkony,“ realisticky zhodnotil sportovní ředitel klubu z Hané Michal Mráček.