Další velký mezinárodní závod v silniční cyklistice odstartuje v Prostějově! Za poslední roky už se stalo tradicí, že na území našeho okresního města v létě pravidelně zavítá největší etapové klání tuzemska Czech Tour. Letošek však bude navíc patřit i úvodu ORLEN Nations Grand Prix 2024 – již uprostřed tohoto týdne!

Oč jde? ORLEN Nations Grand Prix je tradiční etapový závod národních týmů složených z mladých cyklistů věkové kategorie U23 (do třiadvaceti let), který se letos pojede třemi státy Visegrádské čtyřky z České republiky přes Slovensko do Polska. Úvodní etapa z pěti přitom odstartuje na hlavním prostějovském náměstí T. G. Masaryka ve středu 15. května v pravé poledne, tedy ve 12.00 hodin.

Úsek z Prostějova do Bouzova, kde je cíl zahajovací části, měří 138 kilometrů. A peloton přitom projede hned dvakrát Konicí, poprvé okolo třinácté hodiny a podruhé přibližně v 15.30, než definitivně zamíří do Bouzova. Další etapy v následujících dnech budou z Přerova do Kohútky, z Tvrdošína na Štrbské pleso, z Bukoviny do Jasla a okruhy v Lesku.

„Tato akce má dle mých informací již bohatou historii a velkou fanouškovskou základnu. Závod je součástí prestižního UCI Nations Cupu U23. Mládežníci reprezentující své národní týmy nemají jako obvykle rádiové spojení, takže sportovní ředitelé je nemohou na trati tolik kontrolovat, což se promítá do atraktivity závodění,“ pozval diváky na zápolení špičkových mladých nadějí světové cyklistiky náměstek primátora statutárního města Prostějova Jiří Rozehnal.