Navzdory koronavirovým restrikcím se teď konečně naplno rozbíhá nová sezóna 2021 pro cyklisty Tufo Pardus Prostějov, kteří v tomto týdnu vyrazí vstříc svému prvnímu letošnímu závodu na silnici.

 

Pomyslným prologem ve formě on-line klání na ergometrech s využitím virtuálních internetových tratí prostřednictvím platformy ROUVY se stalo premiérové mistrovství republiky v e-cyklistice, jež bylo současně vyvrcholením seriálu ŠKODA eCUP 2021.

Za hanáckou stáj se měli v Praze původně zúčastnit kvalifikovaní Filip Řeha a Pavel Novák, ale druhý jmenovaný onemocněl. „Pavel patřil k favoritům mezi juniory, bohužel však byl pozitivně testovaný na covid,“ zalitoval sportovní ředitel Tufo Pardus Michal Mráček.

Na trase české primavery mezi Velkou Bíteší a Brnem – tentokrát překonávané pouze na obrazovkách mobilních zařízení – Řeha dojel na konci elitní desítky. „Filip bojoval ze všech sil, ovšem neměl úplně svůj den a obsadil deváté místo,“ informoval Mráček.

„Potkaly ho velké problémy při cestě do hlavního města, v autě strávil dlouhých šest hodin. Normálně mohl usilovat o nějakou pátou šestou pozici, takhle nebyl ve své kůži. Mrzela nás také neúčast Pavla, který měl na to útočit klidně i na prvenství v juniorské kategorii,“ upřesnil Mráček.

Ještě před eMČR měli prostějovští borci absolvovat úvodní silniční závod patřící do kalendáře Mezinárodní cyklistické unie UCI. Leč na Grand Prix Slovinska do Istrie neodcestovali.

„Všichni členové výpravy bychom museli jít třikrát na koronavirové PCR testy, což by nás jen za tyhle nezbytné hygienické procedury stálo téměř padesát tisíc korun. A to už je s přičtením dalších nemalých nákladů opravdu moc, proto jsme se slovinským pořadatelům omluvili a svou účast na Istrii zrušili,“ vysvětlil sportovní ředitel.

Nyní už jezdce Tufo Pardus vstup do reálného závodního ročníku přece jen čeká, v neděli 4. dubna se jím stane tradiční účast na Grand Prix Rhodos 2021. Na tento řecký ostrov se během posledních let vydávají pravidelně. „Letíme tam ve čtvrtek prvního dubna v počtu deseti lidí – sedm závodníků a tři členové doprovodu. Veškeré vybavení posíláme na místo akce pro jistotu dodávkou, kdyby se ještě na poslední chvíli měnil letový rozvrh. Naplánovat i reálně uskutečnit cestu do zahraničí je v dnešní době logisticky hodně složité,“ povzdechl si Mráček.

Na Rhodosu celý tým Prostějova setrvá více než dva týdny. „Po Grand Prix budeme na místě trénovat v ideálních klimatických podmínkách a pak absolvujeme od osmého do jedenáctého dubna ve stejné sestavě ještě i tamní etapový závod Tour of Rhodos. Následně se vrátíme domů, aby v České republice přišel sedmnáctého dubna na řadu tradiční otvírák sezóny Brno – Velká Bíteš – Brno,“ zkompletoval Michal Mráček exkluzivně pro Večerník nejzásadnější informace z tábora SKC TUFO PARDUS Prostějov.