Sazka Tour, dříve Czech Cycling Tour, je v posledních letech nejvýznamnějším silničním závodem cyklistů na českém území. Ani v letošním ročníku nebudou chybět všem cyklistickým fanouškům dobře známe stáje evropských kategorií. A i dvanáctý ročník bude spjatý s Prostějovem, čtyřetapový závod totiž odstartuje na náměstí T. G. Masaryka! A to už tento čtvrtek 5. srpna.

Největší a tradičně nejkvalitněji obsazený cyklistický závod na českých silnicích mění svůj název. Třináctý ročník etapového podniku první kategorie UCI namísto dosud známého pojmenování Czech Tour ponese od letošního roku název SAZKA Tour. Pojede se ve čtyřech krajích v termínu 5. až 8. srpna 2021.

První etapa odstartuje v 13:30 na náměstí T. G. Masaryka v Prostějově a na cyklisty čeká celkem 150 kilometrů. Na peloton se budou moci těšit fanoušci ve velké části regionu. V letošním roce bude na závodníky čekat trasa přes Seloutky, Drahanovice, Přemyslovice či také Horní Štěpánov, kde bude na cyklisty čekat nejvyšší stoupání první etapy. Druhá polovina tratě se pak bude odehrávat směrem na Uničov, kde budou po zhruba čtyř hodinách cyklisté spurtovat o vítězství.

Další tři etapy se odjedou také na Moravě. Druhá započne v Olomouci a skončí v Pustevnách (203 km), Třetí povede z Moravské Třebové do Dlouhých Strání (143 km), a závěrečná etapu přivítá Šumperk a cílovým městem bude Šternberk (174 km).

„Bohužel letos nám kvůli nabité termínovce, kdy je krátce po Tour de France i olympiáda, musíme se smířit s tím, že všechny hvězdy, které fanoušci loni viděli nebudou. Ale i tak zde bude opravdu vysoká konkurence a závod slibuje kvalitní podívanou,“ prozradil současný ředitel závodu a známý cyklista Leopold König.

I tak se ale diváci dočkají hned dvou Worldtourových stájí BikeExchange a Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux, chybět nebudou ani Protourové stáje a samozřejmě také nejsilnější česká stáj Elkov Kasper.

Pro všechny milovníky cyklistiky se tak mohou ve čtvrtek těšit na sváteční akci, kterou by si rozhodně neměli nechat ujít.

 

Uzavřená náměstí

Cyklistické závody pořádané uprostřed tohoto týdne v Prostějově si vyžádají dopravní omezení přímo v centru města. Magistrát tak upozorňuje, že ve čtvrtek 5. srpna od 6.00 do 13.00 hodin bude z důvodu konání závodu Sazka Tour 2021 uzavřen úsek od budovy hlavní pošty po výjezd u zámku, to znamená průjezd náměstími Žižkovo, T. G. Masaryka a Pernštýnské.