Už druhým rokem za sebou startovala v Prostějově přímo na Masarykově náměstí před radnicí jedna z etap největšího silničního závodu České republiky Sazka Tour 2021 (dříve Czech Cycling Tour). Loni to byla etapa druhá, letos hned úvodní, a špičková mezinárodní akce tak na zdejším náměstí vlastně začínala. Znovu šlo o velkou sportovní událost.

Bohužel z diváckého hlediska poznamenala overturu významného podniku značná nepřízeň počasí. Zatímco před rokem panovalo vedro až k zalknutí, ale bylo aspoň krásně letně, tentokrát fanoušky kol i veškeré aktéry zkrápěl vytrvalý déšť. Chvílemi silnější a místy mírnější, leč právě kvůli špatným povětrnostním podmínkám dorazilo na místo vrcholně zajímavého cyklistického dění jen několik desítek ryzích nadšenců.

„Bavili jsme se s ředitelem Sazka Tour a bývalým vynikajícím závodníkem Leopoldem Königem, že prostějovské etapě vůbec neumí objednat dobré počasí. Samozřejmě šlo o humornou nadsázku, ale je pravda, že letos nám to opravdu nevyšlo. Nebýt deště, lidí mohlo na náměstí přijít mnohem víc,“ litoval primátor František Jura, jenž etapu opět otevřel slavnostním výstřelem ze startovací pistole.

„Každopádně jsme velice rádi a hrdí na to, že Prostějov mohl zase hostit začátek etapy natolik význačné akce světové cyklistiky. Vážíme si toho tím víc, že letos u nás odstartovala úplně celá Sazka Tour. A už teď se moc těším na příští rok, neboť máme od organizátorů příslib, že tady přivítáme etapový dojezd. Což bude teprve paráda,“ řekl Jura.

Více než stočlenný peloton se vydal na trať ve čtvrtek 5. srpna přesně úderem půl druhé hodiny odpolední. Ovšem již dlouho předtím bylo náměstí T. G. M. plné jak samotných jezdců, tak krásně vypadajících týmových kamionů či automobilů. Pochopitelně nechyběla ani spousta doprovodných aut a motocyklů, na vše dohlížely četné policejní vozy i jedna sanitka.

Celá předlouhá kolona si udělala kolečko Prostějovem a jeho okolím, aby se po čtvrthodině ještě jednou vrátila před sochu Tomáše Garrigua Masaryka ke sprinterské prémii. Tu vyhrál Colin Heiderscheid z Lucemburska, třetí skončil Petr Kelemen z české profesionální stáje Elkov Kasper. Kromě jejích členů (včetně proslaveného účastníka olympijských her v Tokiu Michaela Kukrleho) logicky budily nejvíc pozornosti dva týmy nejvyšší kategorie World Tour, tedy Bike Exchange a Intermaché-Wanty-Gobert.

Po opuštění Prostějova cyklisté pokračovali přes Seloutky, Drahanovice, Přemyslovice a Horní Štěpánov, načež opustili území našeho okresu a zamířili k cíli v Uničově. Tam zvítězil Joshua Huppertz (Německo, Team Lotto - Kern Haus), nejlepší z Čechů dojel Dominik Neuman (Elkov Kasper) na páté pozici.